Támogatja a kormány, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren multimodális csomópont központ épüljön 23 milliárd forintért – áll a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Egyetért a kormány azzal, hogy meghosszabbítsák a Budapest-Arad vasútvonalhoz kapcsolódó repülőtéri iparvágányt és Ferihegyen egy multimodális csomópontot alakítsanak ki – olvasható a szerdai kormányhatározatban, amely szerint a beruházásról szóló projektjavaslatot az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2014-es pályázati kiírására nyújtanák be – írja a hvg.hu.

A beruházás EU-s társfinanszírozásához szükséges tagállami egyetértő nyilatkozatot a határozat szerint a kormány részéről Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek kell kiállítania, azonnali határidővel.

A projekt teljes költsége a határozat melléklete szerint majdnem 23 milliárd forint, amelyhez 8,4 milliárdra számítanak az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaiból, az önrész pedig közel 14,6 milliárd lenne.

A projektjavaslat megvalósítója a repteret működtető Budapest Airport lenne, a multimodális logisztikai központ pedig Ferihegy 4-es főút melletti területein valósulna meg két fázisban – az elsőhöz kérnének támogatást, írja a lap.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormányhatározatban szereplő információk szerint ez a logisztikai beruházás feltehetően nem azonos a repülőtér terveiben szereplő összesen 11 ezer négyzetméteres Cargo City beruházással.

A Budapest Airport eddigi fejlesztési terveiben a cargo központ megépítésére a 31R futópálya Vecsés felőli oldalán található földterület volt kijelölve.

A kormányhatározat a multimodális logisztikai csomópont kialakítására pedig Ferihegy 4-es főút melletti helyszínt említi, mely inkább a repülőtéren jelenleg működő DHL bázis és a J porta közötti területre utal. Itt található az az iparvágány is, mely az 1-es terminál mellett ágazik le a fő vasútvonalról.

Mire elég a 23 milliárd?

A multimodális logisztikai csomópont kialakítására szánt 23 milliárd forintos költségkeret mértékét jól szemlélteti, hogy a repülőtéren 2011-ben átadott terminálépület, a SkyCourt felépítésének költsége a Budapest Airport akkori közleményei szerint – a kapcsolódó beruházásokkal együtt – mintegy 28 milliárd forint volt.

A 2A terminál mellett a Cargo City nulladik (első) fázisaként felépült és 2011-ben átadott, összesen 7000 négyzetméteres Magyar Posta nemzetközi kicserélő központ beruházás költsége 4,5 millió euró volt. A Cargo City következő, 11 ezer négyzetméteres raktárépületet magába foglaló ütemét a korábbi hírek szerint pedig 14 millió eurós (mai árfolyamon 4,3 milliárd forint) beruházással tervezte felépíteni a repülőtér üzemeltető.

A miniszterelnök májusban nyilvánította ki, hogy “ki kell egyezni” a repülőtérrel

A Magyarország Barátai Alapítvány májusban, Budapesten megrendezett konferenciáján Orbán Viktor miniszterelnök egy kérdésre adott válaszában beszélt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztéséről. A miniszterelnök elmondta, hogy az államnak ki kell egyezni az “új tulajdonosokkal” és közösen, egy nagyszabású fejlesztési tervet kell készíteni, különben a repülőtér eléri fejlődési korlátait.

Az államnak és a repülőtér tulajdonosainak közösen kell kidolgozni egy nagyszabású fejlesztési tervet, különben a repülőtér eléri fejlődési korlátait.

– jelentette ki Orbán Viktor a májusi konferencián.

“Nagyvonalú repülőtér-fejlesztési koncepciót kell létrehoznunk, mert ha Bécs annyival előttünk marad, mint amennyivel most előttünk van, nem tudunk felzárkózni Közép-Európában.” – tette hozzá a miniszterelnök. (A témáról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.)

A Magyar Közlöny 2015. évi 103. számában megjelent határozat

A Kormány 1473/2015. (VII. 15.) Korm. határozata. | © AIRportal.hu

A Kormány 1473/2015. (VII. 15.) Korm. határozata.
A kormányhatározat melléklete. (Forrás: Magyar Közlöny) | © AIRportal.hu

A kormányhatározat melléklete. (Forrás: Magyar Közlöny)
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!