Az egyre élénkülő utasforgalom és a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi intézkedések következtében az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) attól tart, hogy hosszú sorok alakulhatnak ki a terminálokon a csúcsidőszakban, ezért azonnali lépéseket vár a kormányoktól és üzemeltetőktől.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az utasforgalom augusztusban várhatóan eléri majd a 125 milliót a repülőtereken, amely ugyan jelentősen elmarad a járvány előtti szinthez képest, az érkezők és indulók kezelése mégis kihívások elé állítja az üzemeltetőket az érvényben lévő rendkívüli eljárások miatt.

A testület három fő okot jelölt meg: minden eddiginél több járat lehet akár az adott napon belüli csúcsidőszakokban, eközben biztosítani kell a fizikai távolságtartást, és többször kell ellenőrizni az utazási, illetve járvánnyal kapcsolatos dokumentumokat.

Kifejtették: az emberek közötti másfél méteres távolság betartása eddig sem volt problémamentes, jelentősen csökkentette a terminálok kapacitását ez az intézkedés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Továbbá az idei nyári hónapokban az eddigieknél nagyobb forgalomra lehet számítani, és a várakozások szerint a napon belüli csúcsidőszakokban a 2019-es szinthez képest is zsúfoltabbak lehetnek a terminálok, mert a legtöbb légitársaság ugyanabban az időszakban fog járatot teljesíteni.

Ez a jelenség nem újdonság, de a járvány miatt bevezetett intézkedések nagyon megnehezítik ekkora utasforgalom kezelését. Az sem segít, hogy megnőtt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos (akár egészségügyi, akár utazási dokumentumok ellenőrzésével kapcsolatos) vizsgálatok száma. További nehezítő körülmény, hogy ezek elvégzése nincs sztenderdizálva, országonként változó az eljárás, illetve az, hogy kik és hol végzik ezeket.

Példaként említette az ACI Europe, hogy a Covid-teszteket Európa repülőtereinek 77 százalékán kétszer, háromszor is ellenőrzik.

Olivier Jankovec, a szervezet vezetője a közleményben azt kérte az európai kormányoktól, hogy minél előbb vezessék be az Európai Bizottság által javasolt egységes intézkedéseket, hogy legalább az utazási szabályok legyenek világosak. Emellett szeretné, ha a tagállamok felkészülnének a közös, uniós zöld igazolvány július 1-jei bevezetésére, hogy gördülékeny legyen a folyamat.

A testület azt is szeretné, ha a koronavírus-tesztek ellenőrzése csak egyszer, a lehető legkorábban történne a repülőtéren vagy online formában, illetve kezdeményezte, hogy a dokumentumokat megfelelő számú dolgozóval ellenőriznék.

Az ACI Europe az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől (EASA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (ECDC) kérte, hogy módosítsák a repülőtéri fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat, mivel az utasok döntő többsége oltott lesz, a járványhelyzet pedig folyamatosan javul.