Egy második nemzetközi utasszállító légitársaság felállítása van tervben Fehéroroszországban, amely a Belavia versenytársa lehet a jövőben. Mindezt Anatoly Sivak, közlekedési és kommunikációs miniszter nyilatkozta a Közlekedési és Logisztikai Kiállításon a BelTA hírügynökség tudósítása szerint.

Az új légifuvarozó létrehozásának célja egyelőre nem világos, azonban a tervek már egyre konkrétabbak. A Grodnoavia vállalat kapta meg a felhatalmazást a közlekedési minisztériumtól az új légitársaság megalkotására, amely valószínűsíthetően a későbbiekben névváltoztatással folytathatja tevékenységét.

Sivak miniszter elmondása szerint a szakemberek jelenleg is dolgoznak az üzleti terv kialakításán és a szükséges számítások elvégzésén. Amint az eredmények láthatóak lesznek a számukra, úgy az üzleti tervet a minisztérium jóváhagyhatja.

Vajon milyen pozíciót szánna a belarusz kormány az új légitársaságnak? (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Vajon milyen pozíciót szánna a belarusz kormány az új légitársaságnak? (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


A Grodnoavia napjainkban Antonov repülőgépekkel üzemel, leginkább Belarusz, Ukrajna és Grúzia repülőtereire közlekedik. A belarusz nemzeti légitársaság, a Belavia 26 repülőgépet tudhat gépparkjában, az idei évben öt új repülőgépet vett át. A 2014-es év ugyancsak fordulópont volt a vállalat életében, hiszen nyilvános részvénytársasággá alakult. Jelenleg több mint negyven célállomás szerepel a Belavia listáján, amelyek között tavaly szeptember óta Budapest is megtalálható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Anatoly Sivak a flotta alakulásával kapcsolatosan elmondta, hogy a Belavia akár már 2016-ban átveheti az újonnan megrendelt Boeing 737-800-as repülőgépeket. Jelenleg a gépparkban a B737-es típus 300-as és 500-as altípusa található meg, valamint az Embraer ERJ-175 és 195 regionális gépei. Mindemellett Bombardier CRJ-200 is repül fehérorosz színekben, többek közt a budapesti járat során is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!