A OAG adatbányász cég adatai szerint London-Heathrow repülőterének vannak a világon a legjobb kapcsolatai, csatlakozásai, innen érhető el a legkönnyebben a világ bármely pontja.

A Business Traveller által ismertetett felmérés azt mutatja, hogy Heathrown 66 ezer lehetséges nemzetközi csatlakozás érhető el az érkező és induló járatok között hat órán belül a legforgalmasabb napon 2018-ban.

Az OAG eghy mutatószámot hozott létre a kapcsolatok értékelésére, ezt a menetrend szerinti csatlakozások és a kiszolgált célállomások számának összehasonlításával számolják ki.

E szerint Heathrow csatlakozási indexe lett a legmagasabb, 333. A londoni légikikötőt Chicago O’Hare követi 306 ponttal, a dobogó harmadik fokára Frankfurt került 302 ponttal. A top 10-be sorrendben még Amszterdam-Schipol, Toronto-Pearlson, Los Angeles International, a világ legforgalmasabb repülőtere, Atlanta Hartsfield-Jackson, Szingapúr-Changi, Párizs-Charles de Gaulle és Jakarta Soekarno-Hatta repülőtere fért fel.

Fotó: Heathrow Airport

London-Heathrow utasforgalma 2017-ben 78,1 millió volt, nemzetközi forgalom alapján a második legforgalmasabb repülőtérnek számít. A legforgalmasabb nemzetközi útvonalak mintegy 3 millió utas használja, ennyien közlekednek évente Heathrow-ról New Yorkba, illetve Dubajba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Érdekes, hogy a legnagyobb utasforgalommal rendelkező, és a legforgalmasabb útvonalakat birtokló Ázsia-Óceániából egyetlen repülőtér sem fért fel még a top 5-be sem, de a 20-as listában Szingapúr és Jakarta mellett Kuala Lumpur, Bangkok-Suvarnabhumi, Hong Kong International és Szöul-Incheon is felfért.

Ázsia dominanciája így egyértelmű, és a kínai forgalom erős növekedése még nagyobb túlsúlyt hozhat.