Kiegészítette az Embraer ERJ-145 üzemeltetési utasítását a brazil gyártó, így beszerelhetők a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő HEPA-légszűrők, hamarosan a -140-es és -135-ös variáns üzemeltetői előtt is megnyílik ez a lehetőség.

A repülőgépeken alkalmazott HEPA-szűrők az új koronavírus megjelenésével kerültek újra a figyelem középpontjába, az utasszállítók kabinjában jelentősen javítható velük a levegő minősége: a szálló részecskék és kórokozók több mint 99 százalékát képesek kiszűrni.

Friss közleménye szerint, engedve a piaci igényeknek, az Embraer brazil repülőgépgyártó lehetővé teszi a régebbi ERJ-típuscsaládba tartozó regionális gépek üzemeltetőinek is, hogy ilyen szűrőket építsenek be. Öt és fél hónapos fejlesztés eredményeként a nagyobb kapacitású ERJ-145 gépekhez már decemberben elkezdik szállítani az első átalakító csomagokat.

Év végéig első körben 70 példányba kerülhet HEPA-szűrő.

Hamarosan már a kisebb ERJ-140 és -135 variánsokhoz is elérhetővé teszik ugyanezt. A gyártó újabb generációs – például E-Jet 1 és 2 – típusain az ilyen HEPA szűrők már alapfelszereltségnek számítanak, ezért azoknál nincs szükség a módosításra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Embraer

Bár korántsem biztos, hogy minden üzemeltető minden gépéhez igény lesz rá, jelenleg is 250 darab ERJ-145 áll forgalomban világszerte, további 261 példány pedig letárolva várja, hogy utasokat szállíthasson.

Ezen felül az Embraer már korábban elérhetővé és üzemeltetési szempontból elfogadottá tette ügyfeleinek a Micro Shield 360 felületkezelési technológia alkalmazását, amely a kabin belső felületein gátolja meg a kórokozók megtapadását.

A HEPA filterek működéséről és levegő keringtetés fontosságáról korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.