A francia légitársaság 2026 nyaráig egyetlen útvonal kivételével minden járatát Charles de Gaulle-ra telepíti át a Párizs déli részén lévő légikikötőből, ahol viszont a Transavia folytatja bővülését.

Az Air France ma mutatta be a munkavállalói érdekképviseleteknek a párizsi bázisról üzemelő járatainak 2026 nyaráig történő átszervezési tervét.

A légitársaság közlése szerint azért döntöttek így, mert az Orlyról üzemeltetett belföldi útvonalak forgalma 2019 és 2023 közötti jelentősen, 40 százalékkal csökkent, ezen belül az egynapos oda-vissza utak 60 százalékkal. Hozzátették: a kereslet csökkenéséhez az vezetett, hogy a belföldön utazók egyre inkább a vasutat választják, amit a kormány is szorgalmaz, valamint hogy teret hódítottak a személyes találkozókat kiváltó videokonferenciák.

A terv szerint az Air France minden belföldi és nemzetközi járatát a Párizs-Charles de Gaulle reptérről üzemelteti majd 2026 nyarától, Orlyn az egyetlen kivételt a közszolgáltatási szerződés (PSO) alapján, állami támogatással üzemeltetett korzikai útvonalak jelentik, amit az Air Corsicával közösen tart fenn a cég.

Fotó: AIRportal.hu

Az elképzelés szerint 2026-ig az Air France még repülne Orly és Toulouse, Marseille, Nizza, illetve a francia tengerentúli területek, például Pointe-à-Pitre, Fort-de-France és Saint-Denis (Réunion) között, ezt követően a Charles de Gaulle reptérről növelné az ezekre az úti célokra közlekedő járatok számát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindemellett 2026 nyarától a Transavia Toulouse, Marseille és Nizza felé is indítana járatokat Orlyról. A közlemény kiemeli, hogy a diszkont leánycég folytatná a terjeszkedést a repülőtéren, Airbus A320neo családba tartozó repülőgépekkel megújuló és bővülő flottájával.

Fotó: AIRportal.hu

A csoport Párizs és Toulouse, Marseille, illetve Nizza között a jelenlegi szint 90 százalékán, a francia tengerentúli területek felé pedig teljes mértékben fenntartja majd kapacitását.

A közlés szerint egyeztetés kezdődik az érdekképviseletekkel, de a tervezett átalakítás korlátozott hatással lesz a munkavállalókra, nem lesz szükség leépítésekre, önkéntes áthelyezésekkel és távozásokkal kezelhető lesz a változás.

Fotó: AIRportal.hu