A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások következtében tavaly összességében 70 százalékkal csökkent az érkező és induló utasok száma az európai repülőtereken, ezért számukra anyagi támogatást szeretne elérni a légikikötőket összefogó szakmai testület.

„Ekkora sokkot egyetlen iparág sem képes egyedül elviselni” – kommentálta a 2020-as utasforgalmi eredményeket Olivier Jankovec, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa európai szervezetének vezetője a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a repülőterek jelentős támogatásra szorulnak, mert bevételeik döntő hányadát elvesztették. Eddig 2,2 milliárd euró értékben kapott néhány légikikötő plusz forrást az államtól, de ez a kiesett összegnek csak mindössze 8 százaléka.

Forrás: Heathrow Airport

A menetrend szerinti, charter- és magángépes járatok forgalma Európában 1995-ben volt ennyire alacsony, 752 millió érkezőt és indulót regisztráltak tavaly, miközben 2019-ben még 2,1 milliárd utas fordult meg a kontinens repterein.

Bár a nyáron még az uniós és nem uniós repülőtereken ugyanúgy szinte megállt az élet, az év második felében utóbbiak nagyobb forgalombővülést mértek. Az ACI szerint ennek az az oka, hogy ezekben az országokban nagyobb a belföldi piac, így több járat közlekedhetett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összességében az EU területén lévő repülőtereken 73, a több európain pedig 62 százalékkal mértek kevesebb utast, mint egy évvel korábban.

Az ACI kiemelte, hogy a járvány előtt legnagyobbnak számító londoni, amszterdami, párizsi, frankfurti gyűjtő-elosztó központok 70 százalék fölötti csökkenést tapasztaltak, ezeket a reptereket összesen 250 millióval kevesebb utas vette igénybe.

Az áruforgalom éves szinten és átlagosan 12 százalékkal csökkent, ebben nincs különbség az EU-s és EU-n kívüli légikikötők között. Az év utolsó pár hónapjában azonban már látszottak a javulás jelei, a 2019-es hasonló időszak szintjét nagyjából sikerült elérni.

Az integrátorok által használt nagy központok azonban kiugró teljesítményt nyújtottak: Liège-ben 23, Lipcsében 12, Kölnben 5 százalékkal nőtt a szállított áru mennyisége.