A magyar repülésrajongók számára igen kedves és egyben nagy jelentőségű repülőgépmodellre figyelhetnek fel azok, akik átlapozzák a Herpa legújabb, július-augusztus havi Wings katalógusát. A német modellgyártó ugyanis a Malév egykori legelső Tupoljev Tu-154 típusát készül kiadni az európai gyűjtők körében népszerű 1:500 méretarányban.

Újabb Malév Hungarian Airlines repülőgépmodell érkezik rövidesen a Herpa Wings sorozatából. A német modellgyártó utoljára a magyar nemzeti légitársaság retro festést viselő Bombardier Q400-as típusát (HA-LQD) örökítette meg kétféle méretarányban, 1:200, valamint 1:500 léptékben is.

Most pedig a magyar polgári repüléstörténet egyik legjelentősebb típusa, a Tupoljev Tu-154-es kerülhet Herpa kiadásban a gyűjtők polcaira, miután a gyártó bejelentette, elkészíti a Malév egykori legelső 54-esének (HA-LCA) kicsinyített mását.

A HA-LCA lajstromot viselő három-hajtóműves repülőgép 1973. szeptember 5-én érkezett meg újonnan Ferihegyre, parancsnoka a pilóta legenda, Dr. Fülöp András volt. Húsz évi szolgálat után 1993-ban került a forgalomból kivonásra, majd 1995-től földi gyakorlógép lett a ferihegyi repülőtéren. Csaknem húsz éven át egy helyben állt a 13R futópályától balra egy félreeső területen, míg 2014 márciusában értékmentő múzeumi felújítás céljából elvontatásra került, jelenleg az ACE füves előterén áll.

Il-18, Tu-134 és végre a Tu-154-es

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hiánypótló modell megjelenésről van szó, mivel a Herpa 1:500 sorozatában már több Malév modell is megjelent. A történeti sorozatban ott szerepel HA-MOA Iljusin Il-18-as és HA-LBP Tu-134-es is, amelyek mind a típuson elsőként alkalmazott Malév festésmintát viselik. A Tu-154-es azonban hiányzott a sorból, eddig ebben a méretarányban más gyártó sem bocsátotta ki, így a gyűjtemények fontos darabja érkezik.

A Herpa Wings sorozatának 1:500 modelljei fém ötvözetből készülő, saját futóművein kiállítható gépek. Állványfoglalat nem található a törzsön. A hossz ebben a méretarányban a Tu-154 esetében 9.6 cm, a modell Herpa által ajánlott kiskereskedelmi ára 23 euro.

LCAladár – ahogy repülős berkekben becézték – már csak hosszú pályafutásának köszönthetően is többféle arculattal működött, olyan is volt, hogy Cargo felirat szerepelt rajta. A Herpa azonban az első festésmintáját választotta, amellyel annak idején 1973-ban Budapestre érkezett. A törzs ablaksorán végigfutó kék csíkos festés egyébként az 1968-tól átvett Tu-134-eseken került bevezetésre a Malévnél, és korának egyik, ha nem a legszebb festése volt.

Szélesebb kereskedelmi szórásban elérhető, gyűjtői Malév Tu-154-es modell eddig négyféle kiadást élt meg. A Phoenix Model 1:400 méretarányban kiadta a HA-LCB-t az első festéssel, a Gemini Jets megjelentette HA-LCN-t, ugyancsak 1:400-ban, de az újabb arculattal, és két 1:200 léptékű kiadás is született, egyiket, HA-LCV-t a Herpa jegyzi, míg a másikat, HA-LCE-t a Phoenix Model. Előbbi az újkori, utóbbi a korábbi arculattal kínálkozik a gyűjtők kedvére.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!