Az Air Transat mai (2015. július 30. csütörtök), TS702-es számú, Toronto – Budapest járatát a híres, Azores Glider becenévre hallgató Airbus A330-200-as teljesítette. A C-GITS lajstromjelű repülőgép 2001-ben hajtott végre sikeres kényszerleszállást 306 emberrel a fedélzetén az azori-szigeteki Lajes katonai repülőtéren, miután a repülőgépnek mindkét hajtóműve leállt az Atlanti óceán felett.

2001. augusztus 24-én a repülőgép az Air Transat légitársaság TS 236 számú járatát teljesítette Torontóból – Lisszabonba, fedélzetén 293 utassal és 13 fős személyzettel.

Miután a repülőgépből szivárgott az üzemanyag, körülbelül 120 km távolságra az Azori szigetektől mindkét hajtóművének tolóerejét elveszítette a személyzet. Ezt követően az Airbus álló hajtóművekkel “vitorlázott le” a Lajes légibázis repülőterére, ahol ugyan keményen értek földet és a repülőgép futóművei is megsérültek, de az összes fedélzeten tartózkodó ember és a repülőgép is megmenekült.

Az eset után a repülőgépet megjavították és azóta is repül az Air Transat flottájában. A repülőgép azóta az “Azores Glider” becenévre hallgat. Akit részletesen is érdekel az esemény, olvassa el a wikipedia vonatkozó bejegyzését, vagy nézze meg az alábbi videót:

Air Transat Flight 236 crash documentary

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Youtube – AmsterdamAirportHD

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!