A Xi’an Aircraft Industrial Corporation által gyártott, kicsit Il-76-ra, kicsit C-17-re hajazó új kínai szállítógép sikeresen teljesítette első repülését.

Sikeresen túl van próbarepülésén Kína első hazai gyártású, “többfunkciós” katonai teherszállító repülőgépe – jelentette a kínai média vasárnap. A Yun-20-as, amely különleges időjárási viszonyok között, hosszú távú teher- és személyszállításra egyaránt alkalmas, szombaton tette meg első nyilvános próbaútját. Elsődleges feladata a hadsereg kiszolgálása, de katasztrófák esetén humanitárius feladatokra, segélyek szállítására is bevetik majd őket – adta hírül az MTI.

A 47 méter hosszú, 45 méter fesztávú és 15 méter magas repülőgép hasznos teherbírása 66 tonna, maximális felszálló súlya 220 tonna, legnagyobb sebessége 700 kilométer óránként. A gép repülésének képei a legtöbb kínai online média címoldalára felkerültek, egyes híradásokban a legendákban szerepelő, magasan szálló Kunpeng madár kódnéven emlegetik. Szakértők szerint kapacitását tekintve a világ első tíz szállítógépének egyike, s úgy vélik, a gép hadrendbe állítása fontos állomása lesz a kínai légierő fejlesztésének, a hadsereg korszerűsítésének.

Megfigyelők még megjegyzik, a gép növeli Kína képességét arra, hogy katonákat és fegyverzetet juttasson el gyorsan másként nem elérhető területekre, vagyis regionális háborúk és válságok esetén jól hasznosítható. Hozzáteszik: az ország tengerentúli érdekeinek védelmére, esetlegesen bajba jutott polgárainak hazaszállítására is kiválóan alkalmas.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!