Kuvait nemzeti légitársasága, a Kuwait Airways 2013. december 9-én jelentette be, hogy Airbus típusokkal kívánja flottáját fejleszteni, miután a felek aláírták az erről szóló szándéknyilatkozatot. A megegyezés alapján a légifuvarozó 15 darab Airbus A320neo és 10 darab szélestörzsű Airbus A350-900 repülőgépet vásárol.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Kuwait Airways 2013 júliusában már megkötött egy előszerződést. Ezt az egyezséget megneszelve az amerikai rivális repülőgépgyár, a Boeing egy külön delegációt küldött Kuvaitvárosba, hogy a cég vezetését meggyőzzék arról, hogy az ideális választás csakis a Boeing típusai közül kerülhet ki.

A mai bejelentés viszont világossá teszi, hogy ezek az egyeztetések valószínűleg nem voltak sikeresek, nem számíthat megrendelésre az amerikai gyár.

„Az Airbus gépcsalád a lehető legjobb választás egy olyan légitársaság számára, mint a Kuwait Airways.” – mondta el Jassar Al Jassar, a légitársaság első embere. A hosszútávú járatok bővítéséhez kiválóan hozzá fognak majd járulni a modern és gazdaságos A350-900-as repülőgépek, míg a regionális működésünk sokkal hatékonyabb lehet az új hajtóművekkel szerelt A320-asok által – tette hozzá Jassar.

A mostani szerződéssel az A320-as új hajtóművekkel és a Sharklet szárnyvégekkel felszerelt NEO változatára több mint 2.500 megrendelés érkezett 45 különböző cégtől, így ez a típus lett a világ legjobban értékesített repülőgépe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus egyik legújabb fejlesztése, a Boeing 787-es egyik legnagyobb vetélytársának számító A350 XWB 2013. június 14-én emelkedett először a levegőbe. A jeles alkalom óta gőzerővel folyik a típus berepülési programja, hogy az első darabok akár már 2014-ben szolgálatba állhassanak. A Kuwait Airways várhatóan 2019-ig bezárólag fogja átvenni az új repülőgépeit.

Vélhetően így fognak kinézni a 2019-ig szolgálatba álló kuvaiti Airbus A350-900-as repülőgépek. (Grafika: Airbus)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!