A reggel óta tartó havazás délutánra nehézségeket kezd okozni a Ferihegyi repülőtér forgalmában. A mínusz 8 fokos hőmérsékletben hulló porhótól igazi kihívás lehet megtisztítani a futópályákat. A 10 csomós észak-nyugati szélben hamar visszahordja a havat a futópályára ezért lecsökkent a fékhatás. A gurulóutakat és a forgalmi előtereket is hó fedi ezért ott is rossz-közepes a fékhatás.

19:10 A LOT és az Aer Lingus repülőgépe is rendben leszállt Ferihegyen. A WizzAir korábban Pozsonyba kitérő járata már Budapest felé tart és érkezik a Swiss zürichi járata is. További frissítések a hozzászólásokban.

18:50 Ismét megnyitották a futópályát, a LOT és az Aer Lingus gépe is a leszálláshoz készülődik.

18:40 Jelenleg a LOT és az Aer Lingus repülőgépei várakoznak arra Nagykáta térségében (AGMAS point) arra, hogy megnyisson újra Ferihegy.

18:20 Az érkező gépek rendben leszálltak, utolsóként a Lufthansa Frankfurtból érkező Airbus A319-es repülőgépe is megérkezett Ferihegyre. Várhatóan 18:50-ig a repülőteret bezárták a hóeltakarítás miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

18:10 A Budapest Airport közleménye:

Egypályás üzemmódban a Budapest Airport

Budapest, 2012. február 4. Holnap reggel 6 óráig egy futópályával üzemel a Budapest Airport, mivel az erős havazás és az egyre erősödő szél miatt csak egy pályán lehet megfelelő fékhatást biztosítani a leszálló gépek számára. A 3,7 kilométer hosszú pálya folyamatos tisztítása embert próbáló feladat, mert a szél állandóan visszahordja a betonra a már egyszer félretolt havat.

Reggel óta intenzíven esik a hó a budapesti repülőtéren, ahol tegnap este óta teljes készültséget ad a repülőtéri hószolgálat. Összesen 40 különféle hóeltakarító munkagép és 52 főnyi személyzet gondoskodik a futópályák, a gurulóutak és az ún. forgalmi előtér (az a beton, ahol a repülőgépek parkolnak) folyamatos tisztításáról. Az ügyeletes repülés üzemvezető (DAM-szolgálat) reggel óta óránként méri a futópályák tapadási tulajdonságait, a megfelelő fékhatást, amire a repülők biztonságos leszállásához van szükség.

Délután fél négy óta a repülőtér egy futópályával üzemel, mert a két pálya felváltva történő tisztítása nem garantál megfelelő eredményt. Mire a munkagépek végeznek az egyik futópályával, a szél porhóval ismét belepi a másik futópályát. Az ügyeletes repülőtér vezető ezért úgy döntött, hogy holnap reggel hat óráig csak a kettes futópálya üzemel, ennek folyamatos tisztítását a hótól hatékonyan meg lehet oldani. A 3,7 kilométer hosszúságú 2. futópálya nem kevesebb, mint 16,6 hektár alapterületű betont jelent. Mivel a tegnapi nappal megszűntek a Malév-járatok és a szombati napon amúgyis alig van forgalom, a repülőtér egy futópályával is képes ellátni feladatát.

Az intenzív havazás miatt a Wizz Air Bergamoból érkező járata Pozsonyban szállt le, a gép a koraesti órákban tér vissza Budapestre. A késés miatt viszont a Wizz Air kénytelen volt törölni az esti római járatot, amely 20.00 órakor indult volna. A délutáni easyJet és KLM járat az erős havazás ellenére is simán leszállt.

18:05 Romlik a fékhatás a legfrissebb mérések szerint. A British Airways és a WizzAir London Lutonból érkező járatai is rendben leszálltak. Jelenleg az Austrian, CSA, Lufthansa gépei és egy businessjet érkeznek hamarosan. A Qatar és az Air France járatai rendben felszálltak Ferihegyről. Várhatóan 18:20-kor zárják majd le ismét a 31R futópályát hóeltakarítás végett.

17:35 A 31R futópályát egyelőre sikerül le- és felszállásra alkalmas állapotban tartani a Budapest Airport szekembereinek. A Lufthansa müncheni járata rendben leszállt a 31R futópályán és Turkish Airlines isztambuli járata is rendben megérkezett Ferihegyre. Hamarosan érkezik a British Airways londoni járata is.

17:05 A KLM és az easyJet járatai rendben leszálltak. A Lufthansa müncheni járata az imént jelentkezettbe a közelkörzeti légiforgalmi irányításhoz.

17:00 A 31R futópályát megnyitották, miután megtisztították azt a hótól. A KLM1977-es amszterdami járata éppen leszálláshoz készülődik, őt követi az easyJet párizsi járata.

16:30-as (local time) állapot :
– A 13L/31R (2-es) futópályán is a hó az úr, 2mm mély száraz hó nagy részben befedi a futópálya felületét. A 31R futópályát is a hóeltakarítás idejére lezárták.
– A másik, 13R/31L (1-es) futópálya bezárt vasárnap reggelig.

LHBP 041500Z 33010KT 1500 R31R/0700VP1500U -SN BR OVC011 M08/M09 Q1025 R13L/490229 R13R/SNOCLO NOSIG

Az indulók járatok (Lufthansa, Swiss) az elmúlt percekben rendben felszálltak, azonban a WizzAir Milánóból érkező járatának személyzete kb. 20 perces holdingolást követően a pozsonyi repülőtérre történő kitérés mellett döntött.

Korábbi cikkeink:
Videó: Munkában a havas flotta

Fotók: Budapest Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!