2014 tavaszán hazánkban, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ várpalotai gyakorlóterén tartja a Holland Királyi Hadsereg idei év legnagyobb hadgyakorlatát.

Ferihegyre érkezik a Holland Királyi Légierő KDC-10-ese. (Fotó: Mészáros Balázs - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Ferihegyre érkezik a Holland Királyi Légierő KDC-10-ese.
(Fotó: Mészáros Balázs – AIRportal.hu)

A Várpalota Challenge 2014 elnevezésű holland vezetésű nemzetközi gyakorlat két szakaszban március 12-től egészen április 22-ig tart, amin mintegy 3000 holland katona és nagyjából 500 katonai eszköz vesz részt.

A több mint egy évig tartó előkészítő munkák után az első 3 hetes szakasz a Holland Királyi Hadsereg 13-as Gépesített Dandár záró gyakorlatával április 2-án végződött, a második 19 napos etap pedig a 11-es Légi-mozgékonyságú Dandár részvételével zajlik.

A hatalmas kontingens szállítási és utánpótlási feladatait alapvetően vasúton és közúton oldják meg, de jelentős szerep hárul a Holland Királyi Légierő (Koninklijke Luchtmacht) 2 db KDC-10 és 4 db C-130H Hercules gépeire is.

Az eindhoveni bázisú 2 db, polgári DC-10-30-ból átalakított vegyes szállító és légi-utántöltő repülőgép folyamatos ingázása mellett időnként igénybe veszik a szövetséges államok légi szállítási kapacitásait is, mint pl. a Francia Légierő Airbus A340-200-as vagy a Német Légierő Airbus A310 gépeit. Ennek a légihídnak köszönhetően március eleje óta egészen április végéig rendszeres látogatóknak számítanak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ezek a szélestörzsű gépek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Április 7-én szerkesztőségünk lehetőséget kapott az egyik kiképzési gyakorlat testközelből történő megtekintésére. A 11-es Légi-mozgékonyságú Dandár 150 katonája két darab CH-47D Chinook nehéz szállító és 2 db AH-64D Apache harci helikopter részvételével hajtott végre légi-desszant feladatot.

A művelet során először az Apache helikopterek rácsapásokkal tisztították meg a szállítógépek előtt a célterületet, majd ezt követően a Chinookok kötelékben, több fordulóban rakták ki a szárazföldi egység katonáit. A tandemrotoros gépek kapacitását és erejét kiválóan demonstrálták azzal, hogy egy időben a tehertérben lévő több tucat felfegyverzett katonán felül külső teherfüggesztéssel a feladathoz szükséges szállító járműveiket (4×4-es terepjárók és utánfutóik) is a helyszínre juttatták.

A CH-47-esek a nap folyamán folyamatosan hordták a katonákat és felszereléseket, miközben az AH-64-esek közepes magasságban állandó légi fedezetet nyújtottak.

A holland AH-64D Apache rácsapást hajt végre a célterület felett. (Fotó: Mészáros Balázs - AIRportal.hu) A képre kattintva galéria nyílik! | © AIRportal.hu

A holland AH-64D Apache rácsapást hajt végre a célterület felett. (Fotó: Mészáros Balázs – AIRportal.hu)
A képre kattintva galéria nyílik!


A hadgyakorlat keretében április elején Gilze Rijenből 4 db CH-47D Chinook és 5 db AH-64D Apache érkezett hazánkba. A holland forgószárnyasok a HM Pápa Bázisrepülőtérre települtek, és előre láthatólag április 17-ig hajtanak végre innen bevetéseket. A kiképző műveletek során C-130H Hercules szállítógépek is többször végeznek ejtőernyős és teherdobási feladatokat, de ezek csak a csapat és üzemanyag felvétel miatt szállnak le Pápán, ők továbbra is közvetlenül Hollandiából üzemelnek. A fokozott biztonsági intézkedések miatt a különböző forgószárnyasok bevetése idején a várpalotai gyakorlótér légtere zárásra kerül a civil forgalom elől.

Bár alapvetően holland hadgyakorlatról van szó, de a Magyar Honvédség több alakulata is részt vesz rajta, sőt az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Európai Parancsnoksága (U.S. Army Europe) is képviselteti magát. Összesen 12 db UH-60 Blackhawk közepes szállító és 4 db AH-64D Apache harci helikopter működik együtt a holland csapatokkal. Az amerikai kontingens Újmajorban kialakított ideiglenes tábori repülőtéren került elhelyezésre. Az együttműködés során a két hadsereg katonái a közös akciókat hajtanak végre. Például holland csapatokat amerikai helikopterek juttatnak célba.

CH-47D Chinook géppár a desszant kirakása után. (Fotó: Mészáros Balázs - AIRportal.hu) A képre kattintva galéria nyílik! | © AIRportal.hu

CH-47D Chinook géppár a desszant kirakása után. (Fotó: Mészáros Balázs – AIRportal.hu)
A képre kattintva galéria nyílik!


A Várpalota Challenge 2014 jelentősége, hogy erősíti a hosszú évekre visszanyúló kiváló holland-magyar katonai kapcsolatokat is, és lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség számára a NATO-n belüli különböző feladatrendszerek megismerésére. Az április 22-ig tartó gyakorlat keretében éjszakai repülésre is sor kerül, ezért a HM kéri a lakosság türelmét és megértését.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!