Röviddel a felszállást követően lezuhant egy Convair 340-es típusú repülőgép a dél-afrikai Pretoria Wonderboom repülőtéren. A repülőgépet a jövő héten repülték volna át egy hollandiai repülőgépmúzeumba.

A ZS-BRV lajstromjelű, 1954-ben gyártott Convair 340-es egy tesztrepülésre indult, de a repülőgép egyik hajtóműve meghibásodott és füstölni kezdett a felszállás közben.

A repülőgép ennek ellenére el tudott emelkedni a futópályáról, de nem tudott biztonságos magasságba emelkedni. A pilóták haladéktalanul megpróbáltak visszatérni a repülőtérre és a 29-es jelű futópályán kényszerleszállást végrehajtani. Ez azonban nem sikerült, az “old-timer” gép a reptértől mintegy 6 kilométerre lezuhant. A repülőgép több darabra tört.

A repülőgép fedélzetén egyes értesülések szerint csak a személyzet tartózkodott, de a baleset helyszínén a földön sérüléseket szenvedő emberekkel együttvéve összesen húszan sérültek meg a balesetben, a személyzet egyik tagja belehalt sérüléseibe. Más információk arról szólnak, hogy ez egy búcsúrepülés lett volna a repülőgép felújításán dolgozó szakembereknek és segítőknek.

A repülőgépet tulajdonosa, a Rovos Air korábban az Amszterdamtól északra található Lelystadban működő Aviodrome repülőgépmúzeumnak adományozta. A Convair 340-est már be is festették az egykori nagy hírű holland légitársaság, a Martin’s Air Charter (később Martinair) korabeli arculati festésébe. Az eredeti tervek szerint a repülőgépnek 2018. július 23-án kellett volna megérkeznie a hollandiai múzeumba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!