Ezen a héten újabb húsz repülőgép érkezhet Magyarországra, amelyek több száz tonna orvosi felszerelést hoznak majd – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlament hétfői ülésén.

A tárcavezető szerint 10 millió maszk, 2,5 millió gyorsteszt, 300 ezer kesztyű és több mint 2000 lélegeztetőgép érkezik a napokban ezekkel a teherszállító repülőgépekkel Magyarországra.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában arról is beszélt, hogy több ezer magyar állampolgár rekedt külföldön a rendkívüli korlátozások miatt. Eddig 5583-nak segítettek hazajutni, és további 2026 hazatérésén dolgoznak, többek között a Wizz Air Airbus A321neóival tervezett amerikai járatokkal.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezekkel kapcsolatban azt mondta, az USA-ból és Kanadából 477 magyart hoznak haza, Latin-Amerikában és a karibi térségben 243-an várnak arra, hogy rendkívüli járatokon hazaszállítsák őket. Ebben a közép-európai országok együttműködnek – tette hozzá. Indiából Lengyelországgal közösen oldják meg az ügyet, és Kazahsztánból is több mint 200 embert hoznak haza, ők az energetikai szektorban dolgoznak.

A modern kor legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik – fogalmazott az MTI jelentése szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A múlt héten a Wizz Air Airbus A321neói segítségével érkeztek orvosi felszerelések Kínából, a magyar hátterű fapados társaság összesen négy géppel szállított közel 40 tonna árut a távol-keleti országból.