Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben indult el az easyJet angol diszkont légitársaság, az első járatot egy bérelt Boeing 737-200-assal teljesítették Luton és Glasgow között.

A rendezvényen részt vett Stelois Haji-Iannou, a légitársaság alapítója és az easyJet márka jogtulajdonosa. | © AIRportal.hu

A rendezvényen részt vett Stelois Haji-Iannou, a légitársaság alapítója és az easyJet márka jogtulajdonosa.

A meglepetést gombnyomásra leplezték le. (Fotók: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A meglepetést gombnyomásra leplezték le. (Fotók: AIRportal.hu)

A lutoni bázison tartott ünnepségen Carolyn McCall vezérigazgató felidézte, hogy az első járatot szakadó esőben és hideg időben indították el, abban az évben 40 ezer utasuk volt. A második gépük csak két héttel később érkezett meg, ezért üzemelésük rizikós volt. Pár évvel később, 1996-ban elindították első nemzetközi járatukat Amsterdamba, 2005-ben átvették a századik Airbus-ukat, és jelenleg 68 millió utasuk és 242 gépes flottájuk van.

Carolyn McCall szerint ekkora mértékű fejlődést csak az európai légipiac liberalizációja miatt tudtak elérni. A folyamatok eredményeként ma 70 százalékkal több útvonal van, mint előtte, és az átlagos jegyárak is 40 százalékkal csökkentek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A javító hangárban tartott ünnepségen bemutatták az easyJet új formaruháját, amelyet 2016 elején láthatnak először az utasok a légiutas-kísérőkön, valamint bejelentette, hogy törzsutas-programot indítanak. A meghívásos rendszerű programban ingyen átfoglalást, név-, vagy bármilyen adatmódosítást ingyenesen végeznek el, és árgaranciát is vállalnak a jegyekre.

Az easyJet a 20. születésnapot egy speciális festésű A319-essel is ünnepli: az ügynökségek honlapjaira feltöltött easyJetes utazások fotóiból több ezret festettek az egyik gép törzsére.

Az easyJet 1995-ben egy bázissal, 3 desztinációval, két bérelt géppel indult, az első évben 40 ezer utasuk volt és 70 alkalmazottat foglalkoztattak. Ma 26 bázisrepülőtérről üzemelnek, 137 repülőtér érhető el 788 útvonalon, 31 országban elérhető a szolgáltatásuk, tavaly 68 millió utasuk volt és 10 ezren dolgoznak jelenleg a cégnél.

Ünnepi festésű repülőgépet leplezett le az easyJet | © AIRportal.hu

Ünnepi festésű repülőgépet leplezett le az easyJet

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!