A hétköznapi forgalom sűrűjében, a jól megszokott rendszeres légitársaságok körében egy ritka vendég is feltűnt ma a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. A spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia közlekedtetett charter járatot a magyar fővárosba, ahová a flotta egyik Airbus A321-es típusával érkezett.

A ma délutáni érkezés 31R futópályára 182 utassal a fedélzeten. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A ma délutáni érkezés 31R futópályára 182 utassal a fedélzeten.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Az Iberia CFM hajtóművel repüli A321-eseit.(Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Iberia CFM hajtóművel repüli A321-eseit.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Indulás vissza Valladolidba, ugyancsak 31R futópályáról. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Indulás vissza Valladolidba, ugyancsak 31R futópályáról.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A mai járatot teljesítő Airbus A321-es felszálláshoz készülve. (Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A mai járatot teljesítő Airbus A321-es felszálláshoz készülve. (Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

A repülőgép délelőtt 11:08-kor szállt fel és vette útját Budapest felé, de nem a spanyol fővárosból, Madridból, ahonnan azt elsőre gondolnánk, hanem a tőle északra fekvő Valladolid városából, ahonnan közvetlenül az Iberiától kapott tájékoztatás szerint 182 utassal a fedélzetén délután 14:00-kor érkezett a ferihegyi repülőtérre.

Az EC-IGK lajstromú, 2001-es évjáratú Airbus A321-es még a légitársaság korábbi, klasszikus festésmintáját viseli, így az új, tavaly ősszel bemutatott arculat budapesti premierje egyelőre elmaradt, de ami késik nem múlik, ugyanis mint azt megtudtuk, a társaság rövidesen további két alkalommal is járatot indít a Liszt Ferenc repülőtérre.

A mai IB2954-es járatszámmal érkezett Airbus visszafelé 2955-ös azonosítóval délután 15:22-kor gurult ki a 31R futópályájára, amelyet előzőleg leszállásra is használt, ekkor már 189 utassal a fedélzetén.

A spanyol légitársaság flottájában egyébként összesen 18 darab A321-es működik, és ezek székezéstől függően 172-200 utas szállítására alkalmasak. A gépparknak ezek a legnagyobb keskenytörzsű típusai, az ennél nagyobb Airbusok már a két-, illetőleg négy-hajtóműves A330-as, A340-es szélestörzsűek a flottában.

Ami miatt Iberia-járat közlekedett ma Budapestre, az Kasztília és León autonóm közösség kormányának „Club de los 60” nevű programjának köszönhető, amelynek keretében a régió hatvan év feletti lakosainak biztosítanak utazási lehetőséget szerte Európában.

A kampány során az Iberia 195 járatot repül ezzel a céllal Valladolidból a kontinens huszonnégy városába, Budapest mellett többek közt Nápolyba, Párizsba, Stuttgartba, Krakkóba és Dubrovnikba, összességében mintegy negyvenezer ülőhelyet biztosítva a gépek fedélzetén.

A madridi Iberia központtól kapott információk alapján Budapestre legközelebb október 8-án, valamint 22-én készül újabb, ezzel a kampánnyal összefüggő járatot üzemeltetni a légitársaság, így rövidesen ismét lehetőség nyílik spanyol nemzeti gépet látni a Liszt Ferenc repülőtéren.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!