Idén nyáron, június 1-jén ünnepli budapesti és prágai járatnyitásának tízedik évfordulóját a TAP Portugal. A portugál légitársaság annak idején egyszerre, egy útvonalra felfűzve nyitott járatot a két közép-kelet európai fővárosba.

Kapcsolódó cikk, előzmény TAP: 8 éve Budapesten, immár heti 8 járattal

A portugál légitársaság Lisszabon – Budapest – Prága – Lisszabon útvonalán a járatnyitás évében, 2004-ben összesen 22383 utast szállított, amely az elmúlt tíz évben csak növekedett. 2013-ban már csaknem 141000 utas vette igénybe a TAP budapesti, valamint prágai járatait.

Az idei nyári menetrendet ezért a TAP úgy állította össze, hogy mind Budapestre, mind Prágába heti nyolc járatot kínálnak, közvetlenül Lisszabonból. Az útvonalon a kezdetekben és manapság is a flotta keskenytörzsű Airbus típusai közlekednek.

A budapesti repülőtér és közönsége annak idején közvetlen szemtanúja is lehetett a légitársaság arculatváltásának.

A vállalat ugyanis 2005. február 1-jén mutatta be új, máig élő festésmintáját és hangsúlyos TAP emblémáját, amely először egy Airbus A310-esre, majd fokozatosan a flotta többi gépére is felkerült. Ezt megelőzően még a klasszikus mintát követő, a törzsön végigfutó színt és Air Portugal jelzést, valamint a vezérsíkon szerényebb TAP logót viselő Airbusok közlekedtek Ferihegyre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság egyébként akciókkal is készül a járatnyitási évforduló megünneplésére, ezért felhívták rá a figyelmet, hogy az elkövetkezőkben érdemes lesz figyelni honlapjukat és közösségi média felületeiket, ahol kedvezményes ajánlataikról lehet majd értesülni.

Hat darab új gép kerül a flottába

A TAP Portugal az idei évben összesen hat darab vadonatúj repülőgépet vesz át, ebből két hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas, szélestörzsű Airbus A330-ast és négy darabot a keskenytörzsű A320-as típuscsaládból, amivel összességében 180 ezer utassal többet szállíthat a légitársaság.

A TAP flottája jelenleg összesen 55 repülőgépet számlál: 19 darab Airbus A319-est, 17 darab A320-ast és 3 darab A321-est. A hosszú távú útvonalakon pedig 12 darab A330-200-as és 4 darab A340-300-as közlekedik. 2015-től érkeznek és állnak szolgálatba a legújabb generációs A350-900XWB típusok is, amelyekből egy tucatnyit rendelt magának a légitársaság.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!