Legyen szó rövid városnézésről, családi nyaralásról, vagy egyedül történő utazásról – ez a város biztosan magával ragad különleges hangulatával. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyek segítségével felejthetetlenné válhat chicagói utazásod.

Második város, Szeles város, Nagy vállak városa, Chi-Town – a beceneveiről elhíresült város a Michigan-tó partján fekszik Illinois államban. 2,7 millió lakosával az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városa New York és Los Angeles után, emellett fontos pénzügyi, kulturális és kereskedelmi központ.

Látnivalókból nincs hiány itt sem: mi három napot töltöttünk el a városban, de úgy éreztük, nem volt elég. Ha teheted, legalább öt napot szánj a Szeles városra.

Közlekedés

A városnak jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: a buszokkal és vonatokkal a legolcsóbb és legkönnyebb eljutni bárhová.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A korlátlan tömegközlekedést biztosító bérlet (CTA Pass) egy napra 10 dollárba, három napra 20 dollárba, hét napra pedig 28 dollárba kerül.

A kék vonallal (“Blue Line”) a legkönnyebb bejutni a belvárosba az O’Hare repülőtérről, a korlátlan tömegközlekedést biztosító bérlet szerencsére erre a vonalra is érvényes. Ha mégsem szeretnénk kiváltani, akkor 5 dollárba kerül egy út.

Egy másik mód a városon belüli közlekedésre az Uber vagy a Lyft, azonban ha naponta többször is használjuk, akkor valószínűleg többe fog kerülni 10 dollárnál.

Látnivalók

Chicago legnépszerűbb látnivalói közé tartozik a Millennium Park és azon belül a Felhő kapu (Cloud Gate), amelyet mindenki egyszerűen Babnak (Bean) nevez.

A Felhő kapu valójában egy bab vagy csepp formájú tükör, melynek torzító hatása van különös formájából eredően. A felhőkarcolók között álló Bab szokatlan és különös látványt nyújt, amelyet a turisták körberajonganak: szinte lehetetlen olyan képet készíteni, amelyen nincs senki a háttérben.

Szintén a Millennium Parkban található a  Crown szökőkút, amely nem olyan, mint egy megszokott szökőkút: a két szélén ötven méteres LED-falak vannak elhelyezve, amelyre mindig más-más arcot vetítenek ki és a szökőkút vízcsóvája pont úgy néz ki, mintha a kivetített arc köpné ki.

A Felhő kapu, ismertebb nevén a Bab rengeteg turistát vonz a környékre

Chicagóban két népszerű felhőkarcoló is van, amely kilátóval rendelkezik: a Willis toronyban a Skydeck és a John Hancock toronyból a 360 Chicago nevű obszervatóriumból nyílik pazar kilátás a városra.

Mindkettőnek megvan a maga előnye: a 103. emeleten álló Skydeckben üvegpadlón állva lehet letekinteni a városra, a 94. emeleti 360 Chicagóban lehetőséged nyílik arra, hogy “kibillenj” a városra egy üvegablakon keresztül. Ha tériszonyos vagy, egyiket sem ajánljuk.

A Skydeck-belépő 25 dollárba, míg a 360 Chicago-belépő 19.8 dollárba kerül, a billenésért (“tilt”) azonban külön kell fizetni, ami 7.2 dollár.

A hotelekben általában számos kupont lehet találni: mi is így jutottunk be a 360 Chicagóba csupán 20 dollárért, amely a billenést is tartalmazta. Bármelyik kilátóra is esik választásod, legjobban közvetlenül naplemente előtt érdemes felmenni, mert így nem csak az ezer színben pompázó várost csodálhatod meg, hanem az éjszakai fényekben úszó felhőkarcolókat is.

Magnificent Mile

A város legnevezetesebb utcája a Magnificent Mile, ahol rengeteg étterem, kávézó, luxus márkabolt található, és a Chicago-folyó is keresztezi.

A Magnificent Mile-on végigsétálva könnyen magával ragadhat a felhőkarcolók dzsungele, ha pedig a végére értünk, akkor a Michigan-tó mellett pihenhetünk meg – a nyári melegben nagyon jól tud esni kiülni a tó partjára hűsölni a sok gyaloglás után.

Ha gyerekekkel utazunk, akkor érdemes elmenni a Lincoln Parkban található állatkertbe, amely egész évben ingyenes, így nagyon népszerű program kicsiknek és nagyoknak is. Az állatkert kellemes környezetben van, színes virágok, szökőkutak veszik körül, mellesleg gyönyörű kilátás nyílik onnan a város felhőkarcolóira. Tökéletes vasárnap délutáni program!

A híres Route 66 kiindulási pontja

Chicago belvárosában található a híres 66-os út (Route 66) kiindulópontja (vagy végpontja, attól függően, hogy honnan indulunk), amelyet egy közlekedési tábla jelez.

A 66-os út az Egyesült Államok, ha nem a világ leghíresebb autóútja, amely Chicagótól Santa Monicáig átszeli az egész országot.

Rengeteg filmben, sorozatban találkozhattunk már ezzel az úttal, bizonyára mindenki számára ismerősen cseng a neve.

További látnivalók, amelyeket nem érdemes kihagyni: Chicago Theatre, Chicagói Művészeti Intézet (Art Institute of Chicago),  a Wrigley Building nevű óratorony, Navy Pier nevű szabadidőközpont.

Ilyen a chicagói deep dish pizza (fotó: pixabay)

Ha pedig megéheztünk a városnézésben, akkor mindenképpen térjünk be egy híres chicagói deep dish pizzára, amely magyarul körülbelül annyit jelent, hogy “mély edény pizza”.

A beszédes név arra utal, hogy a pizza tésztája – szöges ellentétben az olasz pizzatésztával – legalább 3-4 cm vastag, inkább pitére hajaz, amelyet egy magas peremű serpenyőben sütnek meg sütnek meg.

A pizza közepét főként töménytelen mennyiségű sajttal töltik meg, de a szalámi sem hiányozhat róla.  Mi a Lou Malnati’s nevű pizzázóban kóstoltuk meg a deep dish pizzát és csak ajánlani tudjuk a helyet.

Chicago nagyszerű város, amely nagyon sok meglepetést okozhat akár a rutinos utazók számára is. Egyedi hangulata könnyen magával ragadja az embert, és utána már csak arra vágyik, hogy a közeljövőben visszatérhessen a városba. Budapestről a LOT Polish Airlines-szal átszállás nélkül is eljuthatunk a Szeles városba.

A múlt és a jelen találkozik a Szeles városban.