Nagy port kavart az izraeli és szaúd-arábiai médiában a HiFly repülőgép bérbeadásra és charter járatokra szakosodott portugál légitársaság CS-TMT lajstromjelű Airbus A330-300 gépének leszállása Tel Aviv repülőterén.

Így lett politikai botrány egy egyszerű leszállásból

A repülőgép utasok nélkül, két fős személyzettel érkezett az izraeli repülőtérre egy rutinszerű karbantartásra az IAI (Israel Aerospace Industries) repülőgép-karbantartó vállalatához. A légitársaságnak szerződése van a céggel, a repülőgép Brüsszel – Tel-Aviv útja előre tervezett volt, azaz egy teljesen szokványos átrepülésről volt szó, nem volt semmilyen műszaki hiba, vagy egyéb vészhelyzet, amely miatt le kellett szállni a Ben Gurion repülőtéren.

A történet nem is ezért kavart nagy botrányt, hanem amiatt, hogy a HiFly repülőgépe a Saudia légitársaságnak volt bérbe adva és viselte is a szaúdi cég logóját és feliratait.

Mint ismeretes, Szaúd-Arábia számos más arab országgal egyetemben nem ismeri el Izrael államot, így köztük nincs diplomáciai kapcsolat. A politikai ellentétek miatt a két ország légitársaságai nem repülnek a másik országába, bár erre valószínűleg nem is lenne nagy a kereslet, merthogy az utasok nem is kapnának vízumot egymás országaiba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nem volt kóser a szaúdiaknak: A portugál HiFly azonnal bukta a szerződést

Bár az A330-as a HiFly légitársaság járatszáma és portugál lajstrom alatt repült Tel-Avivba – hiszen másként engedélyt sem kapott volna – először az izraeliek körében csapta ki a biztosítékot, hogy mit keres egy olyan repülőgép Ben Gurion-on, amin a Saudia logója és neve volt felfestve. Elsőre azt hitték, hogy a gép valamilyen vészhelyzet miatt hajtott végre leszállást az országban.

Az esetet persze felkapta a média és miután a leszállás híre eljutott a Saudia légitársaság fülébe is, a cég azonnali hatállyal felbontotta a HiFly-jal kötött repülőgép-bérleti szerződését.

A szerződésbontás papíron természetesen nem azért történt, mert a szaúdiaknak „nem volt kóser„, hogy a légitársaságuk festésben lévő gép izraeli reptéren hajtott végre leszállást. A Saudia azt kifogásolta, hogy az általuk bérelt repülőgépet egy olyan országban tartották karban, mellyel az országnak nincs diplomáciai kapcsolata, így a légitársaság szakemberei és a szaúdi légügyi hatóság emberei nem tudtak (volna) a helyszínre utazni, hogy ellenőrizhessék és felügyeljék a repülőgépen elvégzett karbantartási munkálatokat.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!