Az év végére a magyarok összesen 27 százaléka mondhatja majd el magáról, hogy külföldön nyaralt, több mint egy tizedük pedig repülővel fog utazni, amely utazásra a többség személyenként megközelítőleg 120 ezer forintot szán – derült ki az Emirates megbízásából készített reprezentatív kutatásból, amely a magyarok nyaralási szokásait vizsgálta.

Az Emirates egyik Airbus A330-200 típusú repülőgépe Ferihegyen. December 1-jétől a légitársaság még nagyobb típussal, Boeing 777-300-assal fog közlekedni Dubaj és Budapest között. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Emirates egyik Airbus A330-200 típusú repülőgépe Ferihegyen. December 1-jétől a légitársaság még nagyobb típussal, Boeing 777-300-assal fog közlekedni Dubaj és Budapest között. (Fotó: AIRportal.hu)

Az Emirates megrendelésére készült kutatás eredményei szerint a repülővel nyaralni indulók 70 százaléka egyénileg foglalja repülőjegyét, és elsősorban az árat, valamint a poggyászkeretet veszi figyelembe a választása során. Hosszabb utak esetében viszont a felszolgált ételek és a fedélzeti szórakoztató rendszer minősége is komoly döntést befolyásoló tényezők.

Az USA és az Emírségek a legnépszerűbb távoli úti célok között

A magyarok több mint negyedének nyílik lehetősége idén külföldön nyaralni, többségük közeli úti célt választ. Ausztria, Olaszország és Horvátország vezetik 2014-2015 legnépszerűbb üdülőhelyeinek listáját, szorosan nyomukban Szlovákiával, Görögországgal, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Romániával és Csehországgal. A távoli desztinációk között az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok és Kanada alkotják a TOP 3-at.

A válaszadók 79 százaléka utazásait megtakarításból finanszírozza, és az utazók közel háromnegyede köt külön utasbiztosítást a külföldi útra. Azok, akik repülővel utaznak, fejenként átlagosan 118 ezer forintot szánnak a nyaralásra, a repülést mellőzők pedig személyenként átlagosan 77 ezer forintból gazdálkodnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Emirates napi budapesti járatát jelenleg kiszolgáló A330-200-as típus turista osztálya. Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Az Emirates napi budapesti járatát jelenleg kiszolgáló A330-200-as típus turista osztálya.
Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu

Ausztráliai, új-zélandi és délkelet-ázsiai útról álmodnak a magyarok

A magyar utazók körében akkor is kiemelten népszerű maradna az öreg kontinens, ha minden megkötés nélkül választhatnának úti célt: a válaszadók 62 százaléka találja vonzónak a dél- és a nyugat-európai országokat. Az egzotikus és távoli desztinációkról is sokan álmodoznak: minden második magyar szeretne ellátogatni Ausztráliába és Új-Zélandra, 39 százalék pedig szívesen felfedezné Délkelet-Ázsiát. A Közel-Kelet továbbra is népszerű, a magyarok mintegy negyede szeretne ebben a régióban nyaralni.

„Az Emirates kapcsolatot teremt a világ országai és az emberek között, és az a célja, hogy minél többen megvalósíthassák álomnyaralásukat. A világszínvonalú szolgáltatásaink mellett ezért is kínáljuk igen vonzó áron a repülőjegyeinket, és nagyon örülünk, hogy egyre több magyar utazó választja a szolgáltatásainkat, és utazik az Emirates fedélzetén az Egyesült Arab Emirátusokba, Ausztráliába és más ázsiai országokba – mondta el Thierry Aucoc, az Emirates európai és oroszországi kereskedelmi működéséért felelős alelnöke.

Ülés és teríték az Emirates A330-200-asának business osztályán. Fotó: Csemniczky Kristóf - AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Ülés és teríték az Emirates A330-200-asának business osztályán.
Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu

A legszívesebben párban utazunk külföldre

A magyarok 66 százaléka a párjával nyaral külföldön, 24 százaléka viszi magával a gyerekeket is, 30 százalék pedig baráti körével nyaral, de az utazni vágyók több mint egytizede inkább egyszemélyes utat tervez 2015 második felére.

Az egyik legfontosabb döntést befolyásoló tényező a poggyászkeret

A külföldre indulók fele repülővel utazik majd, és a többség saját maga keresi meg a legjobb ajánlatokat az interneten (70%), de jelentős azok aránya is (22%), akik utazási irodára bízzák a foglalást.

A többség (91%) számára a repülőjegy foglalásakor a legfontosabb szempont az ár, amit a poggyászméret követ. Utóbbi különösen fontos a hosszú útra indulók (82%) esetében. Meglepő módon az átszállások száma és időtartama csak a prioritási sorrend harmadik helyén szerepel.

„Pontosan tudjuk, hogy a távoli utak esetében a korlátozott poggyászméret mennyire megnehezítheti a készülődést, különösen a kisgyerekekkel utazók számára. Éppen ezért alakítottuk ki nagyvonalú poggyász-szabályozásunkat, amely lehetővé teszi, hogy az Emirates Economy Class-en utazók 30 kg poggyászt vihessenek magukkal, és így kompromisszumok nélkül készülhessenek fel a nyaralásra” – tette hozzá Thierry Aucoc.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a hosszú utak esetén fontos az ismerősök ajánlása, ugyanis a válaszadók 49 százaléka ad ismerősei véleményére a légitársaság kiválasztásakor. A hosszabb repülő útra készülők 43 százaléka fektet komoly hangsúlyt a fedélzeti étkeztetés minőségére, harmaduk választását pedig a fedélzeti szórakoztató rendszer is befolyásolja. Azok, akik az Emirates szolgáltatását választják, az út során élvezhetik a légitársaság díjnyertes ice fedélzeti szórakoztatórendszerét, és emellett a helyi alapanyagokból, elismert séfek receptjei alapján készülő gasztronómiai különlegességeket is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!