Magyar tulajdonban és eredeti Malév festésben marad a HA-MOI lajstromjelű Il-18-as repülőgép – írja közleményében a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Múzeumba kerül a korábban egy abdai étterembe beépített, de 2011. óta a lakatlan épület melletti telken tárolt, HA-MOI lajstromjelű Malév Il-18-as típusú repülőgép.

Amint arról korábban az AIRportal.hu is beszámolt, a MO-Ilona becenevű gép visszakapja az eredeti Malév festését és egy magyar repüléstörténeti kiállítás lesz berendezve a belsejében. A repülőgép a Kassai Repülőmúzeumban, a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) kihelyezett kiállításaként kel új életre.

Az Il-18 típusból MO-Ilonán kívül összesen még három példány található az országban. Ebből kettő a HA-MOA és MOG a ferihegyi skanzen gyűjteményében, a HA-MOE pedig a szolnoki repülőmúzeumban. Az LKK ezért egy olyan partnert keresett, aki méltó módon el tudja helyezni a repülőgépet és tud áldozni a gép elszállítására és karbantartására is.

A szállítás költségeit és a repülőgép restaurálását a szlovák fél vállalta. A Kassai Repülőmúzeum a hosszú távú együttműködésnek köszönhetően a magyar repüléstörténet eddigi, talán legnagyobb sugárhajtású-repülőgép megmentési és felújítási projektjéhez nyújt pótolhatatlan támogatást az LKK-nak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az együttműködési megállapodás keretében a Szlovák Technikai Múzeum a ferihegyi látogatóközpont és múzeum leendő repülőgép-gyűjteményének gazdagítását, valamint az LKK által tervezett Tu-154 restauráláshoz elengedhetetlen és máshonnan már nem, vagy nagyon nehezen beszerezhető alkatrészeket biztosítja – utóbbi repülőgép-típust a szlovák állam ugyanis a mai napig üzemelteti.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!