Grúzia turizmusa az elmúlt években fejlődő tendenciát mutat, a kaukázusi ország azonban még mindig ismeretlen sokak számára. Összegyűjtöttük, hová érdemes ellátogatnia annak, aki először jár itt.

Grúzia Budapestről könnyen megközelíthető a téli menetrendben heti kétszer, nyáron pedig heti háromszor. A Wizz Air járata Kutaiszi városába érkezik, és bár korábban a Myway Airlines is bejelentett a magyar és a grúz főváros, Tbiliszi közötti menetrend szerinti járatokat, ez végül csak egy hónapig működött.

Kutaiszi

A budapesti gép a várostól nagyjából 20 kilométerre található nemzetközi repülőtérre érkezik, amely a 11-12. században uralkodott Dávid, az Építő királyról kapta a nevét.

Kutaiszi nem kifejezetten tartozik a turisták kedvenc helyei közé: bár a belváros macskaköves utcái hangulatosak, találni néhány zöld parkot és szobrokat. A várost kettészelő Rioni folyó sétálóhídjával jól mutat, a Szovjetunió örökségeként megmaradt panelrengeteg rossz állapota lehangoló hangulatot kölcsönöz a trlrpülésnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kutaisziból azonban több olyan kirándulóhely is megközelíthető egy napos túrákon, amelyek a méltán kedvelt célpontok.

Ilyen például a két kanyon, a Martvili és az Okatsze, amelyek egyedülálló természeti adottságaiknak köszönhetően valóban megérik a mindössze egyórás utat Kutaisziból. A kanyonokban túrázni és csónakázni is lehet, emellett mindkettőben találunk vízeséseket, hangulatos fogadókat és éttermeket, valamint az országra jellemző stílusban épült templomokat.

Martvili kanyon (Forrás: Georgiantour)

Kutaisziból könnyedén elérhető két különböző barlang. A Prométheusz-barlang, amely nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint itt láncolták meg a mitológiából ismert alakot, egy cseppkőbarlang, ahol a színesen megvilágított képződményekben gyönyörködhetnek a turisták.

A másik közeli látványosság a Szataplia, amely szintén cseppkőbarlang, ennek érdekessége, hogy dinoszaurusz-lábnyomokat találtak a talajban, valamint egy csontváz is ki van állítva, illetve a barlangon kívüli ösvényen több dínórobot is fel van állítva.

Prométeusz barlang (Forrás: Georgiantour)

Tbiliszi

Az ország fővárosa Kutaisziból nagyjából 3 óra autóúttal érhető el, és minden érkező járathoz indítanak buszt, amellyel azonnal Tbiliszibe vehetjük az irányt.

A keleti nagyváros körülbelül egymillió embernek ad otthont, és bár az országon belül a turisták első számú célpontja, még mindig tömeg és tumultus nélkül felfedezhető. A város felett magasodik a Narikala erődítmény, ahova lanovkával is fel tud jutni az ember.

Tbiliszi (Forrás: Pixabay)

A várost kettészelő folyó másik oldalán található a Szentháromság-katedrális, a világ harmadik legnagyobb ortodox temploma. Tbiliszi egyszerre mutatja a grúz hagyományokat és a régi stílusjegyeket, valamint az országban végbemenő fejlődést: itt a szűk, macskaköves utcácskák és a modern épületek tökéletesen megférnek egymás mellett.

Tbiliszi (Forrás: Pixabay)

Aki a városban jár, annak okvetlenül ki kell próbálnia a központban található törökfürdőt, valamint a folyó partján sétálva, a város szívében látható vízesést is érdemes meglátogatni.

Batumi

A „Kelet Las Vegasa” néven is emlegetett város a Fekete-tenger partján fekszik, két óra autóútra Kutaiszitól. Magas felhőkarcolói, dinamikusan fejlődő városképe, egyedi éghajlata miatt évek óta a turisták kedvelt úti célja.

A nyári hónapok melegek, ám nincs forróság, a kavicsos tengerpart ideális a fürdésre és a sznorkelezésre is. A régi városrészben templomok és egy mecset is található, emellett hangulatos kávézók, grúz éttermek és karaoke-bárok váltják egymást.

Batumi (Forrás: Georgiatour)

A város egyik legmagasabb épülete az Alphabet torony, amelyet az egyébként különleges grúz ábécé emlékeként állítottak. Üveglifttel lehet feljutni a tetejére, a kávézóból és az étteremből pedig körpanoráma nyílik a városra. Innen öt perc sétára található egy óriáskerék, valamint a város egyik jelképének számító szoborkompozíció, Ali és Nino – az egyedülálló tervezésnek köszönhetően a férfi és női alak egymás felé, majd egymáson áthaladva, egymástól távolodva mozog.

Batumi (Forrás: Georgiatour)

A városban található kötélvasút felső állomásáról remek kilátás nyílik. Mivel Batumiban legális a kaszinózás, szinte minden sarkon található egy, illetve a nagyobb szállodák, mint a Hilton és a Sheraton pedig saját kaszinóval rendelkezik.

Szvaneti

Azok, akik a városi nyüzsgéstől szeretnének elszakadni, Kutaisziból könnyedén megközelíthetik a Szvaneti régiót, amely a Kaukázus hatalmas hegyei között található. A repülőtérről a Vanilla Sky heti kétszer indít járatot Mesztiába (a felnőtt repülőjegy nagyjából 5500 forint), de a hegyek miatt ezek csak megfelelő időjárási körülmények között indulnak – autóval nagyjából 4 óra alatt érhető el.

Svaneti (Forrás: Pixabay)

A régió legnagyobb városa a már említett Mesztia, itt érdemes szállást foglalni, valamint innen lehet bejárni a környéket, ahol található gleccser, tó és természetesen a Kaukázus hegycsúcsai – ezeket azonban csak tapasztalt hegymászóknak ajánljuk. A közelben található Usguli, Európa egyik legmagasabban fekvő lakott települése, amely a tengerszint felett 2100 méteren helyezkedik el.

Grúziába az Európai Unió polgárai személyi igazolvánnyal is beléphetnek, és a 365 napos tartózkodás vízummentes.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!