India kormánya feloldotta az eddig érvényben volt Airbus A380-as tilalmat, amely szerint a légitársaságok nem üzemeltethették az országba közlekedő járataikat ezzel a típussal. Most megnyílt a lehetőség, amellyel a Lufthansa, a Singapore Airlines és az Emirates várhatóan hamar élni is fog.

Az Airbus A380-800-as a világ jelenleg legnagyobb utasszállító típusa, kétszintes fedélzetén klasszikus háromosztályos elrendezésben 525, de szoros székezésben akár 850 utas is helyet foglalhat, eddig azonban az indiai hatóságok engedélyének hiányában egyetlen légitársaság sem repülhetett Indiába Superjumbóival.

Várhatóan a Singapore Airlines, a Lufthansa és az Emirates lesznek az elsők, amelyek igényelni fogják a típusváltást és indiai járataikat szeretnék mihamarabb A380-assal teljesíteni. Indiai légitársaságnak egyébként jelenleg nincs is érvényes rendelése a típusra. Egyedül a Kingfisher Airlines volt az, amely 10 darab A380-asra szerződött, de a cég csődbe ment, és tavaly év elején be is szüntette működését, így az üzlet is kútba esett. Az Airbus törölte a foglalást.

Az engedélyezésbeli áttörést Ajit Singht, India kormányának polgári légiközlekedésért felelős minisztere hozta meg, aki döntésével lehetővé tette, hogy szabad utat kapjon az A380-as üzem az ország repülőterein, amelyek közül egyébként jelenleg mindössze négy áll készen arra, hogy az óriásgépet fogadja, illetőleg indítsa. Ezek a delhi, mumbai, a haidarábádi és a bengalurui nemzetközi légikikötők.

A tiltást annak idején azért eszközölte a kormány, hogy protekciót biztosítson a nemzeti légitársaság, az Air India, valamint a másik nagy, a Jet Airways forgalma számára, és nem mellesleg még a repülőterek sem voltak infrastrukturálisan készek a négy-hajtóműves óriás kiszolgálására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!