Indonézia nemzeti légitársasága, a Garuda Indonesia megerősítette, hogy komoly szándékkal rendelkeznek a Croatia Airlines 49%-os tulajdonrészének megvásárlását illetően, számolt be az EX-YU Aviation hírportál. A hét elején a sajtóban megjelent hírek szerint egy magas szintű horvát kormányzati delegáció utazik jövő héten Jakartába, hogy az indonéz légitársaság képviseletével tárgyaljon.

“Az indonéz piac rendkívüli tempóban fejlődik és az indonéz polgárok egyre többet utaznak, éppen ezért szeretnénk terjeszkedni Közép-Európa irányába, méghozzá egy olyan ország felé, amely remek kapcsolatot ápol az Európai Unió többi tagjával. Éppen ezért logikus választás Horvátország és a Croatia Airlines számunkra.” – nyilatkozta Emirsyah Satar, a Garuda elnök-vezérigazgatója.

A horvát tengerészeti, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter, Siniša Hajdaš Dončić elmondása alapján a kormányzat a légitársaság kisebbségi tulajdonának eladását szeretné véghez vinni, méghozzá a jövő év elejéig. Hajdaš Dončić hozzátette, hogy az értékesítési tender két lépcsőben fog megvalósulni: az első folyamán várják az érdeklődőket, míg a következő fordulóban már a konkrét eladási feltételekről tárgyalnak majd. Az első lépcsőfok október közepéig zárul, míg az utolsó a jövő év februárjában.


A Garuda Indonesia 2009 óta indult el a fellendülés útján, mikor is elindították a “Quantum Leap”, azaz a “Kvantumugrás” nevű ötéves tervüket. Erre elsősorban a ’90-es évek során előforduló biztonsági problémák miatt volt szükség, mely miatt az EU-tiltólistára is felkerült a légitársaság. Az új vezetőség 2009 óta minden eszközzel a mondernizáció és a fejlesztés irányába indult el, ennek eredményeképpen várhatóan novemberben leszállhat az első Garuda repülőgép London Gatwick repülőterén.

Az indonéz légitársaság jövő évtől teljes körű tagja lesz a SkyTeam légiszövetségnek. A Croatia Airlines azonban a rivális Star Alliance szövetségben rendelkezik tagsággal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár az Arabian Business szerint az Etihad is felmerült, mint potenciális felvásárló, ezt az értesülést a légitársaság képviselője cáfolta a hírportálnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!