Megkezdte az új, teljes specifikációjú SSJ-100-asok szállításait a Sukhoi Civil Aircraft Company az Aeroflot számára. Az új Superjetek az eddig átvett tíz gép helyébe érkeznek.

Teljes cserét hajt végre az eddig átvett 10 gépes Superjet-flottáján az Aeroflot. A korai gyártású modellek mindegyikét visszaveszi a gyártó és helyükbe vadonatúj, továbbfejlesztett, az Aeroflot igényeinek jobban megfelelő SSJ-100-asok érkeznek.

Az Aeroflot 2005-ben kötött szerződést 30 darab SSJ-100-as beszerzésére. Az első gépet 2011 júniusában vette át a légitársaság, de forgalomba állításuk és üzemeltetésük nem volt teljesen zökkenőmentes. A többszöri meghibásodások, nem egyszer előfordult kényszerleszállások miatt viszonylag hamar napirendre került a gépek cseréje.

A Szuhoj minderről úgy tájékoztat, hogy az Aeroflot már korábban jelezte bizonyos, a típust módosító, legfőképp a kabinelrendezést és avionikai rendszereket illető igényeit, de az átadások késésének elkerülése érdekében végül úgy állapodtak meg, hogy a légitársaság az első tíz géppel ún. korai gyártású példányokat vesz át, amelyeket később majd a teljes igények szerinti modellekre cserélnek.

Az első teljes specifikációjú Superjetet (RA-89014) május 31-én adta át a Szuhoj az Aeroflot számára. A gyáriak tájékoztatása szerint az újonnan készült gép továbbfejlesztett repülésirányító rendszerekkel, szélirányt is felismerni képes időjárásradarral és a pilóták munkáját segítő ellenőrző kamerákkal van felszerelve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utaskabint illetően mind a két komfortosztályon szeparált világításkapcsolók és utasonkénti szellőzőcsapok, valamint mindezek mellett a törzs hátsó részében még egy konyha és egy harmadik toalett helyiség kerültek kiépítésre.

A hirtelen kabinnyomás-veszteséggel járó vészhelyzeti szituációk hatékonyabb kezelhetősége érdekében pedig minden hármas üléssorhoz egy a fej feletti ellátóból kitörő plusz oxigénmaszk lett elhelyezve.

Oroszországban az Aeroflot állított elsőként forgalomba SSJ-100-as típust. Jelenleg az övék is a legnagyobb Superjet-flotta a világon. A specifikációt illető teljes géppark csere várhatóan 2014-ig bezárólag megy végbe és nagyon valószínű, hogy a nemzeti légitársaságot a megnövelt hatótávú SSJ-100LR változat is érdekelni fogja.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!