Az Amerikai Egyesült Államok hatóságai több európai repülőtéren tervezik bevezetni az ún. pre-clearance-t. Ez azt jelenti, hogy az USA-ba utazók beléptetése az országba (immigration- és vám-ellenőrzés) még az indulási repülőtéren, a repülőgépre történő felszállás előtt megtörténik – írta az MTI a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap információira hivatkozva.

Európában idáig Dublinban és Shannonban működött hasonló, előzetes átvizsgálási funkciókkal ellátott amerikai irányítású beléptetési rendszer, amely 2017 nyarától több európai nagyvárosában üzemel majd.

Többek között Amszterdamban, Londonban, Madridban és a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren tervezik bevezetni az előzetes beléptetést.

Forrás: cbp.gov | © AIRportal.hu

Forrás: cbp.gov

Florence Muls, a Brussels Airport szóvivője elmondta, az amerikai terrorellenes intézkedések részeként kiépülő új rendszerrel az Egyesült Államok határellenőrzése ezekre a repülőterekre költözik.

A rendszer előnye, hogy az USA-ba induló utasok beléptetése már az indulást megelőzően megtörténik, azaz csak olyan utasok szállhatnak fel az országba induló repülőgépek fedélzetére akiknek a belépését a hatóságok engedélyezték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasok ezzel elkerülhetik az amerikai reptereken a hosszas, gyakran akár több órás sorban állást érkezéskor és az esetleges visszaküldés nehézkes procedúráját a beutazás megtagadása esetén.

A légikikötők egyes területei Washington fennhatósága alá tartoznak majd, amelyen az amerikai hatóságok emberei dolgoznak.

Az új határátkelő a dokumentumok ellenőrzése és az ujjlenyomatvétel mellett a bevándorláshoz kapcsolódó valamennyi művelet elvégzésére is képes és jogosult lesz már európai területen – tette hozzá.

Hasonló pre-clearance rendszer évek óta működik már a Bahamák, Aruba és Bermuda mellett számos repülőtéren Kanadában, az Egyesült Arab Emirátusokban (Abu Dhabi International Airport), jövőre pedig Tokióban és Isztambulban is bevezetik.

Ilyen a beléptetés folyamata az USA-ba

Forrás: John Wayne Airport , Orange County

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!