A Boeing 747-8 Intercontinental is azon szóba jöhető típusok között van, amelyekkel modernizálhatja hosszú távú járatokat teljesítő flottáját a Swiss International Air Lines – adta hírül a légitársaság vezérigazgatójával készített interjújában a Bloomberg internetes kiadása.

A Lufthansa érdekeltségébe tartozó svájci légitársaság tavaly novemberben jelentette be, hogy flottafejlesztést tervez, amelynek keretében megválna a kiöregedett Airbus A340-300-as típusaitól. Harry Hohmeister vezérigazgató akkor csak annyit árult el, hogy komolyan tanulmányozzák a Boeing 777-es típuscsaládját, mint lehetséges utódot, de konkrét típusváltozatokról nem beszélt.

A Swiss vezérigazgatója január 22-én, a Bloomberg internetes kiadásában megjelent interjújában azonban már konkrétabban nyilatkozott a lehetséges típusokat illetően és egyértelművé tette, hogy az A340-eseiknél nagyobb befogadóképességű utasszállítók beszerzésén gondolkodnak, ezért nem kizárt, hogy a menetrendszerű forgalomba a német anyacég által elsőként bevezetett Boeing 747-8 Intercontinental lesz a flotta új zászlóshajója.

A Lufthansa hasznos tapasztalatokat oszthat meg leányvállalatával a Boeing 747-8I üzemeltetését illetően. Ezen a típusukon – akárcsak a Swiss az A340-esein – első osztályú szolgáltatást is kínálnak.
A német Intercontinentalok összesen 362 utas szállítására alkalmasak. (Fotó: Boeing Company)


A Boeing-beszerzés ugyanakkor a manapság népszerű flottaegységesítési modell ellen hatna, hiszen a Swiss flottája döntő részben Airbus típusokból áll. Hohmeister szerint az Airbus óriásgépére, az A380-as bevezetésre viszont aligha van lehetőségük, ezért is jöhet inkább szóba a Boeing 747-8I, vagy 777-es típusának valamelyike, illetőleg az európai gyártó háza tájáról az új generációs, kompozit anyagokból készülő A350XWB áll még a szempontjaik szerinti típusfelmérés középpontjában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A baseli központú légitársaság flottája összesen 13 darab Airbus A340-300-ast számlál, amelyek fedélzete 8 első osztályú, 47 üzleti-, és 165 turista osztályú helyet kínál. A típust a zürichi bázisrepülőterükről Pekingbe, Sanghajba, Sao Paoloba, Johannesburgba, Hongkongba, Bangkokba, Tokióba, Los Angelesbe és San Franciscóba üzemelteti a légitársaság.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!