Szándéknyilatkozatot írt alá Irak nemzeti légitársasága, az Iraqi Airways a Bombardier Aerospace vállalattal öt darab Bombardier CS300 keskenytörzsű repülőgép vásárlásáról. A megállapodás része továbbá 11 gép opciós lekötése is. Az egyezmény szintén a héten zajló Dubai Air Show alkalmával került véglegesítésre, értéke pedig 387 millió dollár, az opciós vétellel együtt azonban 1.26 milliárd dollárig terjedhet.

Dubai Air Show – Kapcsolódó cikk Bombardier Q400 gépeket rendelt a Nok Air

“Az elmúlt pár év során az Iraqi Airways sikerrel alkalmazta a CRJ900 NextGen típust, hogy új járatokat nyisson és új piacok felé bővítsen, a mai nappal pedig örömmel lépünk egyet, hogy kiterjesszük és kiegészítsük útvonalhálózatunkat a CS300 repülőgép segítségével. A Közel-Kelet és Európa légiközlekedési piacán tapasztalt növekvő kereslet nyit utat egy olyan üzemanyag-takarékos, kényelmes és korszerű repülőgépnek, mint a CSeries típusok.” – nyilatkozta Saad Al-Khajafi, az Iraqi Airways vezérigazgatója.

A megállapodás létrejöttekor Kanada, az Egyesült Királyság és Irak állami vezetői is jelen voltak.

“Gratulálok a Bombardier Aerospace és az Iraqi Airways közötti úttörő, a CSeries repülőgép iránti szándéknyilatkozatához, mellyel új szintre emelték a partnerkapcsolatukat. Ez a nyilatkozat új dimenzióra emeli Kanada részvételét Irak újjáépítésében és elősegíti, hogy növeljük a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat.” – tette hozzá Ed Fast, Kanada nemzetközi kereskedelméért felelős minisztere.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Saad Al-Khafaji, az Iraqi Airways vezérigazgatója és Mike Arcamone, a Bombardier Commercial Aircraft elnöke egy Iraqi Airways festésű CS300 modellel Dubajban. (Fotó: Bombardier Aerospace)


“MIvel a Bombardier Aerospace Belfast felelős a Bombardier CSeries korszerű kompozit szárnyainak formatervéért, fejlesztéséért és gyártásáért, ezért is remek hír Észak-Írország számára a mai szándéknyilatkozat.” – mondta el Arlene Foster, Észak-Írország kereskedelmi és befektetési minisztere. ” Ez egy óriási jóváhagyása technológiai szakértelmünknek és biztos vagyok a tekintetben, hogy a CSeries program előrehaladtával, további jelentős gazdasági előnyt hozhatunk Észak-Írországnak.”

“Ez egy büszke teljesítmény azok számára, akik kiállnak Irak és a környező régió számára szükséges modern és hatékony repülés mellett. A CSeries repülőgép kiegészíti az Iraqi Airways CRJ900 NextGen típusát, ahogyan a légitársaság az új piacok felé irányuló bővítésre tekint egy üzemanyag-takarékos, kényelmes keskenytörzsű repülőgéppel, mely számos célállomás elérésére lesz képes a Közel-Keleten, Európában és Észak-Afrikában.” – zárta végül Mike Arcamone, a Bombardier Commercial Aircraft elnöke.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!