Az egyik québeci repülőgépszerelő iskolának adományozza a Bombardier a C Series típuscsalád egyik gyári tesztpéldányát. 

Illusztráció: A Bombardier C Series CS 100 egyik egykori tesztpéldánya Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu)

A Bombardier új generációs regionális típusának sn 50003-as gyári számú, a légialkalmassági tanusítvány megszerzéséhez szükséges tesztelési program során is használt C Series CS100-ast a kanadai Québec tartományban működő École Nationale d’Aérotechnique (ÉNA) főiskolának adományozza a kanadai gyártó.

Ezáltal az ÉNA az első olyan szakmai felsőoktatási szintű intézménnyé válik majd, ahol a hallgatók egy csúcstechnológiákat felvonultató repülőgéptípus, modern rendszerein sajátíthatják a repülőgépszerelő szakmában jelenleg megkövetelt ismeretek egy részét. Így a hallgatók a piacon versenyképes végzettséget és tapasztalatokat szerezhetnek.

„Nagyon meg fogjuk becsülni ezt a különleges ajándékot, amely a kanadai ipar valódi gyémántja, és nagy mértékben járul majd hozzá mint az elméleti, mind a gyakorlati oktatásunkhoz.” – közölte az oktatási intézmény.

„A Bombardier büszke rá, hogy az ÉNA támogatása által magasan képzett szakemberek jövőjébe fektet”
– mondta el Robert Dewar, a gyártó és a C Series program elnöke.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátette, az adományozott CS100-as kategóriájának leginnovatívabb repülőgépe, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló legkorszerűbb anyagok és technológiák alkalmazásával hoztak létre.

A gyártó a C-GWXJ lajstromjelű, hármas számú tesztpéldányként épült gépet adja majd át az iskola részére, amelyet eddig főképp a kisebb aerodinamikai módosítások, a repülésirányító és elektromos rendszerek, valamint a zajkibocsátás mérésére használtak, jelenleg pedig a Kansas állambeli Wichita repterén működő tesztközpontban található.

Az új géppel az ÉNA oktatási célú repülőgépparkja harmincnyolc gépesre nő, a statikus hangárban a leendő szerelők és repülőgép technikusok megismerhetik és elsajátíthatják különböző típusú, méretű és meghajtású gépek rendszereit és azok karbantartásának menetét.