Az AIRportal.hu Információi szerint a Lufthansa Technik műszaki előterén vontatás közben koccant a Wizz Air és a Lufthansa Airbusa. A Wizz Air repülőgépét karbantartást követően vontatták hajtóműpróbára, azonban a Wizz Air Airbus A320-as szárnyvége összeakadt az ott parkoló, szintén karbantartás alatt álló Lufthansa Airbus A321-as szárnyával.

A repülőgépek adatai:
● Lufthansa Airbus A321-131 D-AIRD (cn 474)
● Wizz Air Airbus A320-232 UR-WUA (cn 3531)

A Wizz Air Airbus A320-as az ukrajnai leányvállalathoz tartozó UR-WUA lajstromjelű repülőgép volt, amelynek a szárnyon lévő áramlásjavító “wingtip”-je és az orrsegédszárnya (leading edge slats) sérült.

A Lufthansa D-AIRD lajstromjelű Airbus A321-esnek pedig leszakadt a wingtip alsó része és a csűrőlap (aileron) elem is károsodott.

Az esemény során személyi sérülés nem történt.

Az AIRportal.hu exkluzív fotómontázsa az eseményről:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az MTI kérdésére Szomora Sándor, a Lufthansa Technik vezérigazgató-helyettese az MTI-nek megerősítette az AIRportal.hu információit. Mint mondta: a két gépet, amelyek javítás miatt voltak Budapesten, hétfő délután vissza kellett volna adni az üzemeltetőknek, akik forgalomba állították volna őket.

A koccanás után a szakértők megkezdték a repülőgépek átvizsgálását és javítását, ez várhatóan két-három napig tart.

Tavaly novemberben az Aeroplexnél akadtak össze a repülőgépek

2011. november 14-én az Aeroplex műszaki előterén történt hasonló esemény, akkor az S7 – Siberia Airlines orosz légitársaság VP-BNG lajstromjelű, Boeing 737-83N típusú gépének szárnyvége akadt össze az útjában parkoló Norwegian Air Shuttle Boeing 737-8Q8, LN-NOD lajstromjelű repülőgép vízszintes vezérsíkjával. Akkor az orosz gép a saját hajtóművével gurult be a műszaki előtérre.

Ugyanezen a napon szintén az ACE műszaki előtéren tárolt HA-LHB lajstromjelű Boeing 767-27G/ER bal oldali hajtóműve koccant neki egy repülőgép vontató járműnek, miután vontatás közben eltört a vontatórúd nyírócsapszege. Az eseményeket követően a műszaki előterekre vonatkozó gurulási, parkolási és vontatási eljárásokat, szabályokat megszigorították.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!