Több mint tíz éves kihagyás után visszatér Londonba az Avianca. A kolumbiai légitársaság júliustól készül ismét közvetlen járatokat közlekedtetni Bogotá és a brit főváros központi repülőtere, a London-Heathrow között.

Az útvonal újrafelvételét Nick Clegg, brit miniszterelnök-helyettes (képünkon, jobb oldalt) kolumbiai látogatása során jelentették be, először politikai oldalról, majd nem sokkal utána maga az Avianca, a dél-amerikai ország nemzeti légitársasága is megerősítette szándékát, miszerint július elejétől közvetlen járatot indít Londonba.

Nagy-Britannia és Kolumbia között jelenleg nincs menetrendszerű légi összeköttetés, Európából egyedül az Air France, a Lufthansa és nem utolsó sorban a British Airways-zel szoros partnerségben álló, a dél-amerikai piacra erősen fókuszáló Iberia közlekedik utasszállító repülőgépeivel. Ezen légitársaságok közül egyedül a német Lufthansa szövetséges a Star Alliance kereteiben. Az Avianca azonban egy ideje már fontolgatja, hogy frankfurti járatot is indít. Ide tartozik továbbá, hogy a TAP Portugal bázisáról, Lisszabonból az idei nyári menetrendjében, július 1-jétől ugyancsak közlekedik Bogotába.

Az Avianca korábban repült Bogotá és London között, de tizenhárom évvel ezelőtt, 2001-ben felfüggesztették járataikat. Jelenleg egyetlen európai országba, Spanyolországba kínálnak jegyeket, amelyekkel a főváros, Madrid-Barajas, valamint Barcelona-El Prat repülőterei érhetők el. Igaz, Madrid nemcsak Bogotából, hanem Caliból és Medellínből is utazható az Avianca gépeivel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Avianca Airbus A330-200 Madrid-Barajas légterében. (Fotó: Javier Bravo Muñoz – Wikimedia)


Az előzetes tervek szerint a járat július 3-án indul, és a hét négy napján biztosít összeköttetést Londonnal. Az Avianca Airbus A330-200 típusú szélestörzsű repülőgépei hétfőnként, csütörtökönként, péntekenként és szombatonként indulnának transzatlanti útjukra a bogotái El Dorado nemzetközi repülőtérről. A kolumbiai légitársaságnak az A330-as aktuálisan a legnagyobb utasszállító típusa, amelyből 9 darab áll szolgálatban.

A típus fedélzete összesen 252 utasnak ad férőhelyet, amelyből harmincan az üzleti és kétszázhuszonketten a turista osztályon foglalhatnak helyet.

Az Avianca a világ egyik legnagyobb múltú légitársasága, története 1919-ig nyúlik vissza. 2012 júniusa óta a Star Alliance teljes jogú tagja. Gépparkja mintegy 81 repülőgépet számlál. Az idei évben készülnek átvenni első Boeing 787-es Dreamlinerüket, amelyből összesen 15 darabot rendeltek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!