Pakisztán kormánya úgy döntött privát kezekbe adja veszteséges és eladósodott nemzeti légitársaságát.

A Pakistan International Airlines átlagosan havi harminc millió dollár veszteséget termel, emellett 1,7 milliárd amerikai dollárnyi adósságot is görget maga előtt, ezért Pakisztán kormánya nem kívánja tovább finanszírozni.

A privatizáció első részében a vendéglátással, és a repülőgépek karbantartásával foglalkozó részeit értékesítik a légitársaságnak.

Ezt követően kerülhet sor a légitársaságra.

A teljes folyamatot idén nyárig szeretné lezárni a politikai vezetés, még az országban esedékes parlamenti változtatások előtt. Ehhez azonban egy 2016-ban elfogadott, privatizációt tiltó törvényt érvényteleníteni kell – írja a ch-aviation.com

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyszer már megpróbálták

2013-ban, amikor a jelenlegi pakisztáni politikai vezetés hatalomra került, az ország nehéz igen nehéz gazdasági helyzetben volt, sok adóssággal. Ezért a Nemzetközi Valutaalaptól elfogadtak egy megszorítási intézkedéscsomagot, ennek része volt a PIA eladása is.

Érdeklődőként jelentkezett két nagy öböl-menti légitársaság, az Etihad Airways és az Emirates is. Az eladás hírére azonban tömeges tiltakozások kezdődtek a szakszervezetek részéről, aminek lezárásaként fogadták el 2016-ban a privatizációt tiltó törvényt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az indiai kormány is úgy döntött, hogy megengedi külföldi befektetők vásároljanak részesedést a szintén veszteséges Air Indiában.