A prágai reptéren új szabályok léptek életbe, a beutazók egészségügyi dokumentumait még a határátlépés előtt megnövelt létszámmal ellenőrzik mindkét terminálon, kötelező a távolságtartás, FFP2-es maszk viselése és a kézfertőtlenítés.

Szeptember 1-től határozatlan ideig megváltoznak az érkező utasok kezelésére vonatkozó eljárások a prágai repülőtér termináljain, az intézkedés a hazatérő cseh, valamint uniós állampolgárokat és egyéb külföldieket is érinti. A cseh egészségügyi minisztérium védelmi intézkedéseinek megfelelően a rendőrség és a vámhatóság közreműködésével megerősítették az ellenőrzést.

A repülőtér közleményében arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt tájékozódjanak a rájuk vonatkozó szabályokról, és lehetőleg kinyomtatva legyen meg náluk a beléptetésnél kért összes igazolás és dokumentum.

Fotó: Prague Airport

Az életbe lépett új szabályok szerint turisták is beutazhatnak az országba, ha az uniós gyógyszerhatóság, az EMA által jóváhagyott valamely koronavírus elleni védőoltás összes szükséges adagját felvették, vagy a hatóságok által elfogadott módon igazolják, hogy átestek a betegségen, valamint kitöltötték az előzetes regisztrációs formanyomtatványt.

Az aktuális és a járványhelyzethez igazodó, folyamatosan változó szabályokról a cseh belügyminisztérium oldalán tájékozódhatnak az utasok. Egyes, kockázatosnak besorolt területekről érkezőkre speciális rendelkezések vonatkozhatnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér üzemeltetője az egészségügyi minisztériummal és az érintett hatóságokkal együttműködésben alkalmazza az új szabályokat, emellett a folyamatok gyorsítása érdekében növelik a beléptetéskor alkalmazott technikai eszközök kapacitását, és az azokat kezelő személyzet létszámát.

A beutazók egészségügyi dokumentumainak ellenőrzése még a határellenőrzés előtt történik majd az egyes és kettes terminálokon a reptérüzemeltető dolgozóinak, a rendőrség és a vámhatóság állományának részvételével.

A repülőtéren kötelező a távolságtartás, valamint az FFP2 típusú maszk viselése, emellett javasolják a megfelelő kézhigiéniát és a kihelyezett kézfertőtlenítők rendszeres használatát.