Sztrájkbizottságot alakított és sztrájkfelhívást tett közzé a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete, az érdekképviselet egyebek között a munkafeltételek javítását és az elmaradt juttatások folyósítását követeli, megegyezés hiányában pedig munkabeszüntetést helyezett kilátásba.

Az MTI-nek kedden eljutatott közlemény szerint a szakszervezet képviselői átadták követeléseiket a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. képviselőinek, és követeléseikről a tárgyalások haladéktalan megkezdését indítványozták. A BA várhatóan szerdán dönt arról, hogy mikor ül tárgyalóasztalhoz az érdekképviselettel.

A közlemény szerint a szakszervezet az „utasok nyugalma érdekében” nem él a kétórás figyelmeztető sztrájk lehetőségével, de ha hét napon belül nem vezetnek eredményre a tárgyalások, általános sztrájkot helyezett kilátásba.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége szolidaritási felhívást tett közzé. Megfogalmazásuk szerint megengedhetetlen, hogy a légi közlekedés biztonságát veszélyeztesse a reptér működési viszonyainak „csődközeli helyzete”.

A Reptéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete követeli az új kollektív szerződés megkötését, úgy, hogy azt a munkáltató három évig ne mondja fel, illetve ha mégis felmondaná, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő anyagi és egyéb juttatásokat a hátralévő időben is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A követelések között szerepel az is, hogy a munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket és a következő három évben ebben az ügyben ne is kezdeményezzen konzultációt, ne hajtson végre kiszervezést.

További igénye az érdekképviseltnek, hogy a BA a havi átlag munkaidő kereten felül végzett munkaidőt, a rendkívüli munkavégzés szabályai szerint 120 százalékos mértékben fizesse ki három évre visszamenőleg.

Arra is kérik a munkáltatót, hogy a jogerős bírósági ítélet alapján 2009. január 1-ig szerezze vissza a magyar államtól a BA Zrt. üdülőjét, és a privatizációs szerződésben megjelölt határidő végéig a jóléti ingatlant kizárólag a munkavállalók szociális körülményeinek javítása, rekreációs pihenése céljából üzemeltesse és tartsa karban, valamint folyamatosan biztosítsa ott a munkavállalók számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. „Mivel a munkavállalók a munkáltató jogellenes intézkedése miatt 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban elestek a jóléti ingatlan használatának lehetőségétől, ezen az alapon összesen 65 millió forint kártérítést követelünk a BA Zrt. munkavállalói részére” – derül ki a közleményből.

Azt is követelik, hogy a munkáltató adja át a 2008. január 1. napját követően elbocsátott munkavállalók létszámát és munkakörét tartalmazó kimutatást, valamint nyilatkozzon, hogy 2010-ig nem bocsát el munkavállalókat, különös tekintettel arra, hogy a létszámcsökkentések a repülésbiztonságot veszélyeztetik.

Forrás: Menedzsment Fórum

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!