Olaszország leendő első Dreamliner üzemeltetőjét jelentették be a Neos légitársaság személyében a Boeing repülőgépgyár, valamint a finanszírozási hátteret biztosító International Lease Finance Corporation (ILFC). A milánói Malpensa nemzetközi repülőtérről működő Neos 2018-ban készül flottájába venni azt a két darab Boeing 787-8-ast, amelyre a napokban szerződést kötött.

A Neos légitársaság flottája kizárólag Boeing típusokkal üzemel, és az útvonalhálózatának bővítése érdekében döntött a Dreamliner beszerzés mellett. Az aktuális géppark 6 darab Boeing 737-800-as mellett 2 darab szélestörzsű Boeing 767-300ER-t számlál. A kisebb 737-eseken egyosztályos, míg a nagyobb 767-eseken kétosztályos kabin áll az utasok rendelkezésére.

A társaság egyelőre nem nevesítette, hogy a két darab lízingelt Boeing 787-8 flottába vétele egyben a 767-esek cseréjét is jelentené, így nem kizárt, hogy azokra a továbbiakban is igényt tartanak majd, de ez nyilván egy későbbi döntés eredménye lesz, mivel a Dreamlinerek csak négy év múlva, 2018-ban érkeznek. A meglévő nagy Boeingek, a 767-esek egyébként ugyancsak az ILFC portfóliójából származnak.


A Neos hangtalan Dreamliner bemutatója. (Forrás: Neosair Neos YouTube Csatorna)

A Boeing annak ellenére, hogy jelen üzlet nem növeli eddigi 787-es rendeléseinek számát, mivel a Neos gépei az ILFC által leadott foglalásokból kerülnek ki, hírt adott a szerződésről, üdvözlendő Olaszország leendő első Dreamliner üzemeltetőjét, mivel olasz bázisú légitársaság eddig még nem vásárolt az amerikai gyártó legújabb generációs típusából. Arról nem is beszélve, hogy az ILFC a Boeing egyik legjelentősebb ügyfele, a 787-es család tekintetében pedig konkrétan a legnagyobb is, a maga 74 gépre érvényes rendelésével.

Harmadik tényezőként ugyancsak említésre érdemes, hogy a Dreamliner-program számára Olaszország az egyik legfontosabb partnercég, az Alenai Aermacchi otthona, amelynek gyáraiban készülnek a 787-es törzsközép, valamint vízszintes vezérsík kompozit alkotóelemei.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!