A Gulfstream Aerospace ünnepélyes keretek között bemutatta a típuscsalád legnagyobb hatótávolságú üzleti repülőgépét, a G650ER-t, mely egyben világelső is lesz.

Az ultranagy hatótávolságú típuscsalád újabb taggal bővült, miután lerántotta a leplet legújabb típusáról a Gulfstream Aerospace. A G650ER típusú üzleti repülőgép 7500 tengeri mérföldes (közel 14 000 kilométeres) hatótávolságával (mely szűk 1000 kilométerrel meghaladja a G650-es ugyanezen értékét) a világ legnagyobb hatótávolságú címére pályázik. “A világ egy kissé kisebbé vált” szlogennel bemutatott típus leszállás nélkül képes teljesíteni akár a New York-Hongkong, a Dallas-Dubaj, vagy a San Francisco-Új-Delhi távolságot.

A G650ER nevéhez már két sebességrekord is fűződik (Forrás Gulfstream Aerospace) | © AIRportal.hu

A G650ER nevéhez már két sebességrekord is fűződik (Forrás Gulfstream Aerospace)


A Flightglobal értesülései szerint az extra hatótávolságot csupán az üzemanyag-tartály méretének növelésével érték el, mely így 4000 fonttal (1810 kilogrammal) több naftát tud tárolni, emellett beépítettek egy további üzemanyag-áramlást figyelő szenzort, de a gépen más strukturális vagy egyéb változást nem hajtottak létre, a Rolls-Royce BR725 típusú hajóművek tolóereje is változatlan marad. Az extra tömeg ellenére a G650ER képes a 2012 óta szolgálatban álló alapváltozat sebességértékeit és szolgálati csúcsmagasságát elérni.

A Gulfstream G650ER tesztelése már elkezdődött (melynek során két sebességrekordot is felállított), várhatóan idén meg is kapja a légügyi hatóságok jóváhagyását. Az első példányok szállítása 2015 első negyedévében kezdődhet meg. Ezek még a G650-es alapverziójára leadott, majd átkonvertált rendelések teljesítése lesz, a bejelentés óta frissen rendelt G650ER-ek leszállítása csak 2017-től esedékes, addig lefoglalja a gyártósort az alapváltozat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!