Elindítja az EgyptAir 2019 januárjában az első menetrend szerinti járatait a gízai Sphinx Nemzetközi Repülőtérről, miután októberben sikeres tesztrepülést hajtottak végre a légikikötőből. 

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A légitársaság főleg a regionális, vagy alacsonyabb kihasználtságú útvonalakon járatokat üzemeltető EgyptAir Express leánycégére bízza az üzemelést a Kairótól mintegy 47 kilométerre található új repülőtéren – írja Younis al Masri légiközlekedési miniszterre hivatkozva a CH Aviation.

A kezdeti kéthetes időszakban, január 25-től február 9-ig csak tesztüzem jelleggel nyílik meg öt útvonal, amelyek Abu Simbellel, Aswannal, Hurghadával, Luxorral valamint Sharm el Sheikh-kel kötik össze az új repteret.

A légitársaság ezt követően, a járatok sikerességének fényében dönt az üzemelés véglegesítéséről vagy leállításáról.  

Utóbbi döntés a kairói légikikötőnek fájna különösen, méghozzá azért, mert a gízai létesítmény megnyitásával és felfuttatásával részben a főváros reptérét szeretnék tehermentesíteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megoldás azonban, ha be is válik, csak részleges és ideiglenes, az ország kormányzata ugyanis szeretne egy másik kairói, a mostaninál is nagyobb repteret megépíteni.

Pontos helyszín még nincs kijelölve, de az elképzelések szerint két másik nagyvárostól, Szueztől és Ain Sokhnától is csak 60 kilométerre lenne az új repülőtér, így ezeket a városokat, valamint az oda érkező turistákat is kiszolgálhatná.