Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy a szerb kormány elfogadta az Etihad Airways részéről, a szerb nemzeti légitársaságért tett felvásárlási ajánlatát. Szerb médiaértesülések szerint már holnap megyezehetnek a stratégiai partnerséget érintő kérdésekről, ami azt jelentené, hogy az arab légitársaság már augusztus 1-jén átvehetné a Jat Airways-t.

Kapcsolódó cikkünk JAT: együttműködés az Etihaddal

Az átvételt egy hivatalos aláírási esemény fogja megelőzni, ami 10-15 napon belül megtörténhet a szerb fővárosban. Az EX-YU Aviation News hírblog információi szerint az Etihad által a Jat élére kijelölt új vezérigazgató már megérkezett Belgrádba. Az abu-dhabi székhelyű légitársaság által tett ajánlat értelmében a Jat Airways új márkával és számos új útvonallal indul október 27-én.

Az Etihad légitársaságot képviselő, háromfős delegáció hétfőn érkezett meg a szerb fővárosba. A delegáció és a szerb légitársaság vezetőségének tárgyalását a keddi napon a szerb kormánnyal való egyeztetés követte. Az ezt követő sajtótájékoztatón a légitársaság értékesítéséért felelős miniszterelnök-helyettes is nyilatkozott a fejleményekről.

“Jó hírrel szolgálhatok Szerbiának. Az Etihaddal kötött egyezségünknek köszönhetően számíthatunk arra, hogy a Jat légitársaság problémái megoldásra kerülnek. A légitársaságnál névváltást fogunk eszközölni, így kijelenthetem, hogy mind büszkék lehetünk majd az Air Serbia légitársaságra, amely még sikeresebb és jobb lesz, mint a Jat. Nehéz elképzelni ennél jobb nevet a nemzeti légitársaságnak. A “Serbia” név képviselve lesz minden kontinensen.” – jelentette be Aleksandar Vučić.

Vajon az új arculattal jobban hangsúlyozva lesz a szerb identitás? A TangoSix hírportálon több ötlet is felmerült.
(Forrás: TangoSix.rs)

A Večernje novosti napilap egy grafikát is közölt a jövőbeni új légitársaság lehetséges arculatáról. A TangoSix.rs szerb légiközlekedési portál az előbb említett grafika mellett több koncepciót is felvetett, kérdéses persze, hogy ezek hasonlóak-e az új légitársaság elképzelésével. Bár a 66 éves múltra visszatekintő Jat Airways megszűnik, az Air Serbia nem különálló vállalatként kezdi meg működését, hanem a leváltásra kerülő, Jat utódjaként, átvéve annak minden eszközét, nemzetközi megállapodásait és útvonalait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az arab emirségekbeli légitársaság a szerb nemzeti légitársaság 49%-át vásárolja fel. Az Etihad tervei szerint még ebben az évben 40-50 millió dolláros befektetéssel erősítené az Air Serbia-t.

A korábban bejelentett Abu Dhabi – Belgrád járat első képviselője június 15-én érkezett meg a szerb fővárosba. Az Etihad a flotta 106 fős befogadására képes, Airbus A319-es repülőgéppel teljesíti a két főváros közötti útvonalat.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!