A Lufthansa Csoport kedvező üzleti folyamatokról számolt be 2015 első negyedévében. A közel 8 százalékkal magasabb összárbevétel mellett az EBIT és a korrigált EBIT értéke egyaránt 73 millió euróval emelkedett. Így mindkét kiemelt teljesítménymutató (KPI) 30 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A Csoport -167 millió euró korrigált EBIT-tel zárta az első negyedévet (tavalyi érték: -240 millió euró).

„Minden üzletág javítani tudta eredményét az első negyedévben. Főként a SWISS és a Lufthansa Cargo teljesített jobban, mint az előző évben. A Lufthansa German Airlines szintén fejlődést mutat, bár ezt a társaságot a tavalyinál hátrányosabban érintik a sztrájkok és más egyszeri hatások” – nyilatkozta Simone Menne, a Deutsche Lufthansa AG pénzügyi vezérigazgató-helyettese és repülési szolgáltatásokért felelős vezetője.

A Csoport eredménye nagyobb mértékben javult, mint a korrigált EBIT a jelentéskészítési időszakban. Az előző év első negyedévéhez képest elért 677 millió eurós emelkedésnek köszönhetően a Lufthansa Csoport 425 millió euró konszolidált eredményt ért el. A fejlődéshez jelentősen hozzájárult az előrehozott JetBlue csereügylet. Ez a tranzakció önmagában 503 millió euróval javította a pénzügyi eredményt anélkül, hogy bármilyen hatással járt volna a saját tőkére nézve.

Az eredményt ismét beárnyékolta a Cockpit pilóta-szakszervezet által a Lufthansa German Airlines, a Lufthansa Cargo és a Germanwings dolgozói körében meghirdetett, 2015. január és március között összesen hat napig tartó munkabeszüntetés. A kapcsolódó járattörlések 42 millió euróval rontották az eredményt. A következő negyedévek sztrájk miatti foglaláscsökkenése nyomán a Lufthansa további 58 millió euró hátránnyal számol.

A beruházások magas összértéke miatt oly fontos cash flow is kedvezően alakult a vizsgált időszakban. Az üzemi tevékenységből származó cash flow 855 millió euróról 1394 euróra, a szabad cash flow pedig 195 millió euróról 532 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi értékhez képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nyugdíjfizetési kötelezettségek értékének meghatározására használt biztosítási kamatláb 2,6 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött Németországban a vizsgált időszakban. Ennek nyomán 3,4 milliárd euróval magasabb lett a nyugdíjteher számtani értéke. Ezzel szemben állt a nyugdíjvagyon mintegy 500 millió eurós gyarapodása. A saját tőke aránya 5,7 százalékponttal 7,5 százalékra csökkent.

„Ez a fejlemény ismét jól mutatja, milyen változékony lett a sajáttőke-arány mutató az új IFRS számviteli szabványok bevezetése óta. Nem csak mi vagyunk ilyen helyzetben. Más vállalatcsoportok azonban már végrehajtották a szükséges szerkezetátalakítást annak érdekében, hogy a fedezetorientált nyugdíjfizetési kötelezettség felől elmozduljanak a hozzájárulás-orientált nyugdíjfizetés irányába. Minden eddiginél égetőbbé vált, hogy fenntarthatóan finanszírozható megoldásokat vezessünk be az elavult struktúrák helyett. Ezt a célt kizárólag a kollektív megállapodásban érintett partnerekkel közösen tudjuk megvalósítani” – mutatott rá Simone Menne.

Az üzemi költségek szintje és az üzemi eredmény erős fluktuációt mutat az előző év hasonló időszakához képest. Ebből a szempontból meghatározó tényező volt a jóval alacsonyabb olajár, az euró tartós gyengesége és az alacsony kamatszint. Az üzemanyagköltség 209 millió euróval volt alacsonyabb az első negyedévben az egy évvel korábbival összehasonlítva, miközben az illetékekkel kapcsolatos kiadások – a kevesebb járat és utas ellenére – közel 7 százalékkal emelkedtek. A gyenge euró és a megnövekedett nyugdíjköltségek miatt a munkaerőköltség is közel 7 százalékkal meghaladta a 2014 első negyedévi szintet.

Simone Menne így foglalta össze az első negyedévi jelentés lényegét: „Pozitív változásokat tapasztaltunk a nyereség és a cash flow terén, ami azt mutatja, hogy jó irányba haladunk. Ugyanakkor továbbra is érzékeljük az erőteljes lépéskényszert. Az óriási nyugdíjteher komoly nyomás alá helyezi saját tőkénket. Nem tudjuk elfogadni, hogy az illetékek és fajlagos költségeink folyamatosan nőnek. Rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség, ha meg szeretnénk erősíteni a Lufthansa Csoport valamennyi üzletágának nemzetközi versenyképességét.”

A Lufthansa-csoport első negyedéve számokban
Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!