Jelentős átépítésen esik át Tokió Haneda repülőtere, a főként belföldi járatok kezelésére használt terminált nemzetközi forgalomra alakítják át.

Fotó: Haneda Airport Facebook | © AIRportal.hu

Fotó: Haneda Airport Facebook

A Bangkok Post tudósítása szerint az átépítéssel egybekötött felújítás hátterében a 2020-as olimpiai játékok megrendezése áll. A négy futópályával és három terminálépülettel rendelkező repülőtér jelenleg főként a belföldi utasforgalmat szolgálja ki az ANA és a JAL bázisaként. A 2-es terminált úgy alakítanák át, hogy a mostani belföldi mellett nemzetközi utasokat is kezelni tudjon.

Ennek érdekében a felújítás során bevándorlási és vámkezelő részleget, valamint karanténokat is kiépítenek, valamint új duty-free üzletek, és lounge-ok is elérhetővé válnak a 2-es terminálon.

De nem csak a földi, hanem a légi oldalon is lesznek átalakítások: az utaskapukat is a nemzetközi forgalomhoz alakítják át, a kapacitás szűke miatt kiebrudalt járatokat pedig egy új terminál szolgálja majd ki, amelyet egy most géptárolásra használt területen építenek fel 2020-ig.

A főként a JAL által használt 1-es terminált is érinti a felújítás, itt is lesznek új prémium várók, valamint egy golftanya is az utasok rendelkezésére fog állni és mintegy 500 férőhellyel bővítik az autós parkoló kapacitását is. Apró változás még, hogy a most „Nemzetközi Terminálnak” hívott épület a 3-as terminál nevet kapja majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormány célja a beruházással a felújításon túl, hogy a rendelkezésre álló slotokat a mostani évi 447 ezerről 2020-ra 39 ezerrel megnövelje.

A Haneda Repülőtér Narita mellett a legfontosabb tokiói légikikötő, 2015-ben 75,3 millió utast szolgált ki, ezzel Ázsia harmadik, a világ ötödik legforgalmasabb repülőtere volt. A repülőtér kapacitását legutóbb 2010-ben növelték a nemzetközi terminál megépítésével, új mólóval, szállodával. Haneda éves utaskapacitása jelenleg 90 millió.