Megnyílt kedden az IAG-holding fapadosa, a LEVEL bécsi bázisa. Ez alkalomból a vállalatcsoport vezetője, Willie Walsh elárulta, hogy öt éven belül fokozatosan harminc gépesre növelik a légitársaság itteni flottaméretét. Az osztrák fővárosban három hónapja üzemelő és egy hónapja bázist is nyitó Wizz Air pedig szép számokról adott tájékoztatást.

Elsőként Mallorcára és London-Gatwick repterére indult el kedden Bécsből az IAG-holding fapadosa, a LEVEL. Az eddig csak hosszú távú járatokat üzemeltető, de ezzel most a rövid- és közepes távú útvonalakra is belépő diszkont légitársaság az egykori Air Belintől megszerzett A321-esekkel kezdi meg itteni működését.

A bázisnyitás alkalmából a holding vezetője, Willie Walsh az austrianaviation.net portál tudósítása szerint bejelentette, hogy 2020-ra tizenöt, 2023-ra pedig harminc repülőgépesre növelik a légitársaság bécsi flottáját.

Willie Walsh azt is elárulta, hogy már 2019-ben nyereséges bécsi üzemelés a LEVEL célja.

Lehetséges, hogy előbb-utóbb a cég A330-asai is megjelennek Bécsben (Forrás: LEVEL)

Az egyébként Anisec cégnév alatt, de a fehér-zöld-kék IAG-fapados márkajelzésével működő osztrák leányvállalat a következő hetekben folyamatosan bővíti járathálózatát. Többek közt Barcelonába, Alicantéba, Milánóba, Párizsba és Velencébe is közlekednek majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az osztrák üzemelésért felelős Frank Glander elmondta, hogy visszafogott növekedési ütemre készülnek, mert el szeretnék kerülni a káoszt.

Egyelőre három A321-es áll rendelkezésre, ebből az egyik tartalék repülőgép, a negyedik példány hamarosan csatlakozik a flottához.

A másik IAG-fapados, a Vueling pedig nem tűnik el Bécsből a LEVEL megjelenése után, de az üzemelésben némi módosítás lehetséges.

Korábban egyébként Walsh arról is beszélt, hogy el tudják képzelni a hosszú távú diszkont járatok üzemeltetését is Bécsből.

A LEVEL bázisnyitása alkalmából a schwechati reptér igazgatója, Julian Jager arról beszélt, hogy az osztrák fővárosnak nagy a vonzereje és a vonzáskörzete is, így tökéletes hely egy légitársaságnak.

Véleménye szerint eddig nagyon alulreprezentáltak voltak a fapadosok Bécsben, néhány éve alig 20 százalék részesedéssel bírtak, míg a hasonló reptereken 30-40 százalék a megszokott.

Három hónapja van jelen a Wizz a bécsi reptéren, egy hónapja nyílt meg a bázis (Forrás: Wizz Air)

Mint megírtuk, a diszkont cégek egyre-másra jelennek meg Schwechaton, az egykori Niki romjain újraélesztett, Ryanair-leánycéggé váló Laudamotionnel együtt, így lényegében fapados forradalom indul a reptéren.

Mindeközben a Wizz Air néhány adatot közölt a bécsi működésének első három hónapjáról – írja az austrianaviation.net másik cikke. A magyar gyökerű diszkont április végén jelent meg néhány járattal Schwechaton, majd egy hónapja nyitott bázist.

Három hónap alatt mintegy négyszáz bécsi járatot teljesített a Wizz Air, ezek átlagos töltöttsége 91 százalékot ért el.

George Michalopoulos kereskedelmi igazgató szerint összesen több mint hatvanezren választották az elmúlt három hónapban a bécsi járataikat, mindezeket pedig igazán pozitív visszajelzésnek tekintik.

Az egy hónapja megnyílt bázissal mostanra harminchat közvetlen munkahelyet hozott létre Bécsben a Wizz, és mint ismert, 2019 elejére öt repülőgépesre növelik az itteni flottát, mintegy harminc útvonalon 2,2 millió ülőhelyet kínálnak majd.