Egy új technológia révén jelentősen javulhat a repülőgépek fedélzetén az internethálózat elérhetősége és gyorsasága.

A “légi utazás” és a “gyors wifi” kifejezések legtöbbször nehezen férnek meg egy mondatban, ami a technikai nehézségekből és ezek megoldásának eddigi óriási költségeiből adódnak. A légitársaságok számára a wifi felszerelése és karbantartása plusz feladat, az elérhető megoldások hátránya pedig az, hogy nehéz a szolgáltatók közötti váltás.

Most azonban úgy néz ki, hogy van remény jó minőségű, gyors fedélzeti internetre, amellyel nem csak az utasok járnának jól, de a légi fuvarozók is milliárd dollárokat takaríthatnak meg. 

Harminc nagyvállalat alapított nonprofit szervezetet Seamless Air Alliance néven, amely moduláris felépítésű fedélzeti wifit fejleszt ki, könnyen cserélhető alkatrészekkel.

A szövetségnek olyan nagy nevű cégek is tagjai, mint az Airbus, a Delta, a Nokia, a Panasonic Avionics és a Vodafone Group.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cserélhető egységekből álló rendszer több szempontból is előnyös. Először is a nyílt szabványok tágabb teret adnak a légitársaságok számára a szolgáltatás kínálatuk kialakításához, hogy minél jobban megfelelhessenek az ügyfeleik elvárásainak. Másodszor, a moduláris felépítés lehetővé teszi a gyakoribb frissítési ciklusokat és kiszámíthatóbb bevételi forrást ígér. Végül pedig a technológiai beszállítóknak is előnyös, mert egyedi alkatrészekre specializálódhatnak, nem kell a teljes rendszert megtervezniük és legyártaniuk. 

A Norwegian egyike azon légitársaságoknak, amelyek ingyenes fedélzeti wifit nyújtanak (forrás: Norwegian)

Jack Mandala, a szövetség vezérigazgatója elmondta: a légitársaságoknak jelenleg olyan fedélzeti wifi-berendezésük van, amely csak a kiválasztott szolgáltatóval működik. Egy egyetemesen elfogadott keretrendszer nagyobb szabadságot adna a légi fuvarozóknak, egyszerűbben tudnának váltani a szolgáltatók között.

A vezérigazgató szerint az egységes szabványoknak köszönhetően új internetszolgáltatók léphetnek be a piacra, ami nem csak fellendítené versenyt, de a szolgáltatás minőségén is javítana. A légitársaságok dollármilliárdokat spórolhatnak az új technológiák gyors és könnyű adaptálásával.

Az utasok számára akár a teljes utazási élményt megváltoztathatja a folyamatosan, szakadozás nélkül működő wifi. Az internetkapcsolat zökkenőmentesen működne a terminálon, az utashídon és a repülőgép fedélzetén is, a felhasználónak nem kellene újból meg újból bejelentkeznie vagy személyes adatokat megadnia, repülés közben pedig sokkal több szórakozási lehetőség közül választhat.