Nagy sikerre tett szert a Farnborough Air Show-n debütáló első Qatar Airways Boeing 787-es Dreamliner. A világ ötcsillagos légitársasága a kétévente megrendezésre kerülő neves angliai légi szalonon mutatta be első kompozit anyagokból készült szélestörzsű típusát.

A Qatar Airways első Boeing 787-8 típusú Dreamlinere július 5-én, közvetlenül Seattle-ből érkezett meg Farnborough-ba, ahol már nagyon várták a gépet, hiszen a polgári szegmensben a kiállítás vitathatatlanul legnagyobb sztárja érkezett az angliai városba.

Az elsőként elkészült, A7-BCB lajstromú Dreamlinert maga Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója mutatta be a szalon nyitó napján. Beszédéből kiderült, hogy a légitársaság már nagyon várta legújabb repülőgéptípusát, amelyet büszkén mutatnak be az idei Farnborough Air Show-n.

A július 9-én, hétfőn kezdődő kiállítás első három napján az akkreditált vendégek, köztük újságírók, turisztikai-, és persze a légiközlekedési iparból érkezett szakemberek vezetett bemutató keretében a repülőgép fedélzetét is megtekinthették.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways a Boeing 787-esein vezeti be vadonatúj business és turista osztályú üléseit, így a Dreamliner önmagában is számos újdonságot rejtő, jövőbe mutató fedélzetén túl bőven volt mit megcsodálniuk a látogatóknak. A fedélzetről szóló részletes bemutatónk korábbi cikkünkben olvasható.

A visszajelzések nagyon pozitívak, ezért már a légitársaság is nagyon várja, hogy szolgálatba állíthassa a típust. A Dreamliner bevezetésével a Qatar Airways szándéka szerint új mércét teremt a kényelem és a magas fokú szolgáltatási színvonal terén. „Akik a gépet elsőként megtekinthették, azok voltak az első kritikusaink, de csupa dicséretet és elismerést kaptunk a fedélzeti kialakítást illetően” – fogalmazott Akbar Al Baker.

A Show nagy meglepetése volt, hogy a Boeing 787-es nemcsak a földön kiállított repülőgépként, hanem a levegőben, bemutató repülést is végrehajtva mutatta meg magát a lelkes közönségnek. A Dreamliner a kiállítás első három napján 7-7 perces repülést hajtott végre, méghozzá olyan látványos manőverekkel, amelyeket a napi menetrendszerinti közlekedése során – normál körülmények között – aligha fog megtenni.

A 254 üléses gép holnap azonban elhagyja a kiállítás helyszínét és visszarepül a Boeing gyár bázisára, Seattle-be, hogy elvégezhessenek rajta még néhány szükséges, átadás előtti teendőt, mint például a fedélzeti szórakoztató rendszerek végső hangolását. Az első Qatar Airways Dreamliner hivatalos átadására ugyanis csak ezután kerül sor.

A szolgálatba állítást követően először rövid távú, regionális útvonalakat fog repülni a gép és várhatóan augusztus végén állítják – képességei szerinti – hosszú távú útvonalra a katari Dreamlinert, méghozzá elsőként a brit fővárosba Londonba.

A Qatar Airways írásos közleményében egyelőre nem közölt további desztináció-terveket, csupán úgy fogalmaztak, hogy kulcsfontosságú útvonalaikon fogják üzemeltetni a típust. Akbar Al Baker egy interjúban annyit azonban elárult, hogy elsősorban európai és távol-keleti útvonalakra fognak repülni Dreamlinereik.

A dohai székhelyű légitársaság összesen 30 darab General Electric GEnx-1B hajtóművekkel szerelt Boeing 787-8 típusváltozatot rendelt. Az első öt gép, köztük a Farnborough Air Show szereplője még az idén szolgálatba áll.

Fotók és videók forrása: Qatar Airways és annak YouTube csatornája, amely Flightglobal videókat tett közzé.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!