Hat százalékkal növelte árbevételét az Airbus Group, a helikopter-üzletág pedig a romló piaci viszonyok közepette is képes volt a bevétel és a nyereség növelésére.

Az európai konszern bevétele csoportszinten meghaladta a 64 milliárd eurót – jelentette be Tom Enders, az Airbus Group vezérigazgatója Amszterdamban tartott sajtókonferenciáján.

A csoport nyeresége adófizetés előtt és egyszeri tételek leszámítása nélkül 4,1 milliárd euró lett 2015-ben. Az Airbus Helicopters a nyereségét és az árbevételét is növelni tudta, a piaci részesedését pedig 45 százalékra növelte a nem katonai szegmensben.

„Szilárd teljesítményt nyújtott az Airbus 2015-ben, minden kitűzött tervét teljesítette” – mondta Tom Enders vezérigazgató a csoport egészéről, hangsúlyozva, hogy a cég minden üzletága hektikus piaci viszonyok között ért el jó eredményt.

A hektikusan változó kereslet különösen érvényes a helikopterek piacára, ahol az összesített adatok szerint tavaly mintegy húsz százalékos csökkenés mutatkozott meg a keresletben. Ennek ellenére az Airbus Helicoptersnél az új rendelések darabszáma és értéke is kedvezőbben alakul, mint ami a piaci folyamatokból következne, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek és a legmodernebb termékkínálatnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

D-HADW Airbus Helicopters H145 T2 (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

D-HADW Airbus Helicopters H145 T2 (Fotó: AIRportal.hu)


„Az Airbus Helicopters rugalmas egy nehéz és kihívásokkal teli piaci környezetben 333 gépre kapott új megrendelést. Így továbbra is vezeti a nem katonai piacot, 45 százalékra növelve piaci részesedését” – húzta alá az Tom Enders vezérigazgató. A 333-as rendelésállomány ötven kormányzati megrendelés lemondását követően alakult.

Az újonnan megrendelt helikopterek több, mint egyharmadát teszik ki a legmodernebb fejlesztések: a 333 forgószárnyas légi jármű között van 107 darab H145s és 36 darab H175s típusú helikopter is, amely a vállalatvezetés szerint pozitív fejlemény.

„Az Airbus Helicopters továbbra is folytatja a legmodernebb forgószárnyasok fejlesztését annak érdekében, hogy a jövőben még ütőképesebb kínálattal jelentkezhessünk a kormányzati és katonai megrendelőinknél. Az eredmények ugyanis megmutatták, hogy a fejlesztések jelentik a jövőbeni siker kulcsát” – mondta Tom Endres.

Ígéretes pályán halad az Airbus Helicopters: az előző évhez képest 13 százalékkal magasabb, 6,1 milliárd euró a 2015-ös helikopter-rendelések értéke. A helikoptergyártó teljes rendelésállományának értéke 11,7 milliárd euró, ez négy százalékkal magasabb, mint amit 2014 végén regisztráltak. Mindez annak ellenére alakult így, hogy tavaly 395 helikoptert adott át a cég, amely csökkenést jelent a 2014-es 471-hez képest. A rendelések alakulása magasan a piaci folyamatok fölött teljesít, az átadott gépek száma nagyjából követi azokat.

Ami az üzleti évet illeti, az Airbus Helicopters 2015-ben 6,7 milliárd eurós bevételt könyvelt el. Ez négy százalékkal magasabb, mint a 2014-es év árbevétele, míg a nyereség három százalékkal nőtt, 427 millió euróra.

A bevétel és a nyereség kedvező alakulása annak köszönhető, hogy az Airbus Helicopters sikeresen alakította át üzletmenetét úgy, hogy a légi járművek értékesítése mellett a szolgáltatások értékesítésére koncentrál. Ez pedig immár 47 százalékát adja a bevételeknek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!