Megszerezte a forgalomba bocsátáshoz szükséges EASA típusengedélyt az ATR repülőgépgyár legújabb, combi konfigurációs 72-600-asa. Az utas-, és teherszállításra egyaránt alkalmas típusváltozat még az idén átadásra kerül, indító légitársasága az Airlines PNG lesz.

Hatóságilag elismerten is új típusváltozattal bővült az ATR legújabb generációs 600-as szériája, miután az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA kiadta típusengedélyét a 72-600-as combi konfigurációjára, amellyel az üzemeltetők legfeljebb 44 utas szállítása mellett közel 3 tonna árut is a fedélzetre vehetnek, így kombinálva az utas-, és teherszállító képességeket.

Fénykép az átalakított fedélzetről, hátul az utasüléses kabin résszel.(Fotó: Pierre Barthe - ATR Aircraft) | © AIRportal.hu

Fénykép az átalakított fedélzetről, hátul az utasüléses kabin résszel.
(Fotó: Pierre Barthe – ATR Aircraft)

A 72-600-as combi kivitelében az ATR mérnökei a gép fedélzetének első hét sorát alakították át úgy cargo raktérré, hogy abban négy rakodókonténert lehessen elhelyezni, amellyel a normál, utasszállító változathoz képest lényegében megduplázódik a teherszállító kapacitás. Az ATR utólagos cargo konverziót is vállal, amivel az üzemeltetőknek adott a lehetőség, hogy a már meglévő gépeiket is átalakíttassák.

Az első combi 72-600-ast idén év végéig készül átadni az ATR az indító légitársaság Airlines PNG számára. A pápua új-guineai légitársaság, amely jelenleg kanadai turbolégcsavaros gyártmányokkal közlekedik összesen 8 darabot rendelt az ATR típusából.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ATR az idei párizsi légi szalonon hirdette meg a combi konfiguráció programját, amely nem egyedüli a piacon, mivel a konkurens kanadai repülőgépgyár, a Bombardier már a tavalyi Farnborough-n előállt a Q400-as hasonló tervével, és idén októberben meg is nevezte az indító légitársaságát, amely a japán Ryukyu Air Commuter lesz, összesen öt géppel.

A Q400 NextGen-en alapuló Cargo-Combi gyári közlés szerint 4 tonna áru felvételére lesz képes, miközben a legszűkebb üléselrendezésben akár 58 utast is szállíthat.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!