A tervek szerint jövőre az easyJet átáll a drónos gépellenőrzésre Gatwicken és Lutonban, ha beválik a technológia, akkor több karbantartó bázison, akár Budapesten is alkalmazhatják őket.

A Flightglobal cikke szerint az easyJet már régóta foglalkozik a drónok általi gépellenőrzéssel, úgy tűnik, végre révbe érhet a kezdeményezés, jövőre ugyanis Lutonban és Gatwicken is részben átállnak a drónnal végzett munkára.

Mielőtt még az első éles üzem elkezdődhetnek, az easyJetnek még jóvá kell hagyatnia azt a brit Polgári Repülési Hatósággal (CAA). Arról, hogy ez mikorra valósulhat meg egyelőre nincsenek információk.

Ha a technika beválik, akkor az easyJet azt tervezi, hogy az összes karbantartó bázison (Milánó-Malpensa, Genf, Berlin-Schönefeld) bevezeti a drónos ellenőrzést. A Lufthansa Technik alvállalkozóként végez az easyJetnek karbantartási munkát, a britek a közlés szerint ezeken a helyszíneken is elvárják majd a drónok használatát, így

Budapesten is átállhatnak erre az technológiára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: easyJet

 

Gatwicken a drónok használata nem teljesen ismeretlen, 2018-ban megkezdik a vezető nélküli repülő járművekkel végzett futópálya-ellenőrzés kísérleti szakaszát és ezzel kiváltják az élő erős ellenőrzést.

 

Az easyJet két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a drónok használatával a repülőgépek karbantartása kapcsán. Az akkor a lutoni bázison tartott Innovation day rendezvényen mutatták be először a technológiát, amelyet kiterjesztett valósággal és 3D-s szemüveggel is összekötöttek. Ennek segítségével mélyebb és pontosabb ellenőrzést tudnak végezni például egy villámcsapást szenvedett repülőgépet.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!