Európai és német belföldi járatainak egy új low-cost ágazatba való egyesítését jelentette be a Lufthansa. A Reuters hírügynökség információi szerint az új légitársaság 2013. január 1-jén kezdi meg működését.

A német légitársaság reményei szerint ez az intézkedés elősegíti a nyereségesség javulását és sikerül felvenni a versenyt az egyre növekvő fapados piacon. A cég járatai – a frankfurti és müncheni bázisról indulókat kivéve – a jelenlegi low-cost légitársasággal, a Germanwings járataival kerülnek egyesítésre jövő év első napjától – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. Az új, kölni székhelyű leányvállalat nevéről még folynak az egyeztetések, ám hónapokon belül erre is fény derül.

A Lufthansa csoport fapados légitársasága Germanwings néven alakult 2002-ben. Jelenleg 32 db Airbus A319-est üzemeltetnek, low-cost modellnek megfelelően csupán ez az egy géptípus adja a vállalat flottáját. 86 célállomása között a Liszt Ferenc Repülőtér is megtalálható. Hazánkból Köln/Bonn és Stuttgart repterére indít járatokat a légitársaság.

Az új Lufthansa leányvállalat a Germanwings Airbus, valamint az Eurowings CRJ típusaival fogja üzemeltetni járatait. A flottához az anyacégtől is átcsoportosítanak keskenytörzsű típusokat. Ezzel egy nagyságrendileg 90 gépből álló flotta áll majd az új vállalat rendelkezésére. A Lufthansa a működés megkezdésének első évében több, mint 18 milliós utasforgalommal számol.

Nem a Lufthansa az első légivállalat, amely próbál lépést tartani az egyre nagyobb teret meghódító low-cost piaccal, hiszen a francia-holland csoport, az Air France-KLM szintén kidolgozta már saját low-cost modelljét, amely Transavia légitársaság néven már több éve sikerrel érinti Európa több repülőterét.

A vállalat döntésére – miszerint a rövid távú és low-cost járatokat egy légitársaság alá helyezzék – az után került sor, hogy sikeres megállapodás született a szakszervezeti képviselőkkel, így befejeződtek a munkaszínvonal növekedéséért és a magasabb fizetésért folyó hosszan tartó munkabeszüntetések.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa egy új logisztikai központ beruházását is bejelentette, mellyel kiváltásra kerülne a mostani cargo bázis. A cég közleménye szerint a beruházás százmillió eurós tételt jelent.

Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Ajánlott cikk: Új diszkont légitársaságot alapít a Lufthansa (2012.04.27.)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!