Az indiai vírusvariáns terjedésétől való félelem miatt Ausztria korlátozza az utazásra jogosultak körét az Egyesült Királyságból, aztán jövő hónap elejétől a közvetlen járatok is megszűnnek az ország felé.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az osztrák egészségügyi hatóság hétfőn a vírusvariánsokkal érintett államok listájára tette fel az Egyesült Királyságot, így az unióból kivált szigetország egy listára került Brazíliával, Indiával és Dél-Amerikával.

Ezekből az országokból rendkívül korlátozott a beutazásra jogosultak köre, a hatóság tájékoztatása szerint alapvetően csak az osztrákok és az ausztriai lakhellyel rendelkezők léphetnek majd be.

Kivételt képeznek a humanitárius missziók, illetve a nemzeti érdekhez kötődő utazások.

Fotó: Austrian Airlines

Ezek a szabályok már hatályba léptek, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a briteknél is elterjedt indiai variáns aggodalomra ad okot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Június 1-től Ausztria a közvetlen légijáratokat is megtiltja a két ország között, az intézkedés az Austrian Airlines, a Wizz Air és a Lauda üzemelését is érinti.

Ausztria tavaly év végén a koronavírus brit variánsa miatt egyszer már elrendelt hasonló korlátozást. Németország a hétvégén szintén szigorította az Egyesült Királyságból való utazás szabályait: bár nem tiltotta meg senkinek az utazást, visszatérés után két hét kötelező karanténba kell vonulniuk az onnan érkezőknek.

Az Egyesült Királyságban újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, de összességében az esetszámok továbbra is alacsonyak, a kórházban kezeltek száma pedig a tavaly szeptemberben mért szintre csökkent. Az indiai variáns már Ausztriában is megjelent, de az osztrákoknál a járványhelyzet szintén javulóban van.