Június végétől 80 célállomásra, közük Budapestre is repülne a Qatar Airways az utazási korlátozások feloldásával, de a légitársaságra a vezérigazgató szerint jelentős létszámleépítés is vár.

Májustól kezdődően több fázisban indítana újra korábban leállított járatokat a Qatar Airways a lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint, mivel az országok várhatóan lassanként feloldják az utazási korlátozásokat. A katari légitársaság 30 célállomásra jelenleg is repül, és közlése szerint 1 millió embernek segítettek mentesítő járatokkal hazajutni. Emellett 100 ezer tonna árut, főként egészségügyi segédeszközöket szállított a cég, egyebek közt Budapestre is.

Fotó: AIRportal.hu

Akbar Al-Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója a közleményben azt írta, folyamatosan figyelik a piaci folyamatokat, foglalásokat és igényeket, ezekhez fogják igazítani a hálózat újraindítását.

Azzal számolnak, hogy a rövidtávú járatok fognak először elindulni, a nagy városok közti üzleti utazás fellendülése csak később várható.

Május végéig a légitársaság 50 fölé emelné az elérhető városok számát, és június végére már 80 célállomásra teljesítenének járatokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fókuszba a társaság a dohai gyűjtő-elosztó központot, valamint a partner légitársaságok fő központjait helyezné, így lehetőség szerint minél előbb elindítja a londoni, chicagói, dallasi és hongkongi járatait is.

Bár pontos dátum egyelőre nincs, június végéig a kelet-közép-európai régióból egyedül Budapest kerül vissza a Qatar Airways hálózatába.

A katari cég tervei szerint a Doha és Budapest közötti útvonalon júniustól indulnak újra a légitársaság gépei, kezdetben heti három (hétfő, szerda, péntek), majd júliustól heti négy (előbbieken túl még vasárnaponként is), augusztustól pedig heti öt (az iméntieken felül plusz szombatonkénti) járattal.

A Reuters eközben arról számolt be a dolgozóknak írt belső levél alapján, hogy a légitársaság jelentős elbocsátást is tervez az utazási igény csökkenése miatt.

„Az az igazság, hogy nem tudunk fenntartani ekkora légitársaságot, ezért jelentős létszámleépítést kell végrehajtani, és ebbe a repülőgépeken szolgáló személyzet is beletartozik” – írta a vezérigazgató. Az elbocsátásokat a légitársaság szóvivője is megerősítette, de pontos számokat nem mondott.